Aventuri pe bicicleta : Piticotul pe deal

Aventuri pe bicicleta : Piticotul pe deal v1.1

Alex era nerabdator, i-am spus de cu seara ca trebuie sa ne culcam devreme sa prindem trenul. Nici nu s-a trezit bine si de nerabdare a fost drepti prin casa, zici ca era treaz de cateva ore. Abia astepta piticotul sa mearga pe deal, pe deal cu bicicleta. Avem accea bicicleta tandem din iarna, Intr-o dimineata devreme, cand crapau pietrele de frig, am gasit-o la un domn din Lipova in piata la Pancota.

Aventura a inceput de dimineata cu trenul de opt treizeci si cinci din Arad pana in Ghioroc. Aici am urmat traseul care urca din centrul comunei spre Varful Capra, cu bifurcatie spre Paulis(traseu de creasta marcat cu triunghi albastru). Alex a mai fost pe deal dar nu asa urcare lunga. Pe deal de cand nu avea doi ani impliniti, a invatat sa se tine bine de ghidon! Ii place foarte mult cu bicicleta, o ia peste tot cu el daca poate.

Sanatate tuturor piticotilor biciclisti!

Salutari parintilor si spor la pedalat impreuna!

Mai jos aveti filmuletul turei, e versiune 1.1. Prima versiune a fost scoasa si reeditata pentru ca a deranjat pe domnului politist TF ARAD, agent sef Mursa Mihai, .

Prima versiune a filmuletului o gasiti pe internet daca cautati, avea 10.000 vizionari pe FB inainte sa fie scoasa.

Aventuri pe bicicleta : Pe sub telegondola Straja

Aventuri pe bicicleta : Pe sub telegondola Straja

Ianuarie 2018

O coboare pe partia de sub telegondola care urca din Lupeni in statiunea Straja. Erau unele portiuni cu gheata sub zapada unde aluneca destul de tare. Adrenalina maxima cu aderenta minima pe partie de ski cu panta mare. Aceasta senzatie trebuie experimentata, creeaza dependenta ! Tineti cont ca trebuie sa aveti o presiune scazuta in anvelope pentru a avea un control cat mai bun. Spor la dat si lant intins dragi biciclisti.

fara muzica, alta tura

 

Si un videoclip din alta tura nelistat inca pe Youtube

Aventuri pe bicicleta : Traversarea Bucegilor pe bicicleta

Aventuri pe bicicleta : Traversarea Bucegilor pe bicicleta

Aventuri pe bicicleta : Traversarea Bucegilor pe bicicleta

pe traseul Sinaia – Cota 2000 – Sfinxul – Vf. Omu – Bran – Brasov

Plecam tarziu din Sinaia undeva la ora 12 deoarece am avut de remediat o problema tehnica aparuta cu o zi inainte pe traseul 7 scari. Urcarea o facem pe drumul asfaltat care duce la cota 1400. Continuam pana aproape de Cota 2000 pe offroad, de unde o luam in dreapta pana ajungem la Cabana Piatra Arsa. Muntii Bucegi ne intampina cu vreme buna astfel incat ne putem bucura de peisajele desprinse din parca din povesti. Atentie la coborarea spre Cabana Piatra Arsa, e destul de dificila, dar palpitanta ! Ajunsi la Babele – Sfinx, urmarim marcajul banda Galbena care ne duce spre Varful Omu. Parcurgem locuri incarcate de legende si energii nebanuite prin acest fabulos masiv, Masivul Bucegi. Noaptea ne-o petrecem la Cabana de pe Varful Omu, ca a doua zi sa facem o bucata de traseu din creasta principala pana in Saua Strunga de unde coboram in Simon. ATENTIE ! Nu se recomanda traseu Vf. Omu – Saua Strunga pentru incepatori in ale ciclismului montan.

Citeste aici despre unele legende ale locului :

http://evz.ro/poveste-nestiuta-despre-sinaia-capitala-de-vara-a-regilor-romaniei.html

adev.ro/njcfbl sau pe dzr.org.ro despre :  Descoperirea din Masivul Bucegi, din August 2003

sau despre Sala Proiectiilor din Muntii Bucegi

 

Vizionare placuta.

Filmare Gura de rai, Bucegi !!!

Aventuri pe bicicleta : Cu Stopul la Canionul 7 scari

Aventuri pe bicicleta : Cu Stopul la Canionul 7 scari

Pe traseul Arad – Brasov – Dambul Morii – Canionul 7 scari

 

Ne hotaram sa plecam intr-o tura alegand un mijloc de transport care este si mai rapid decat trenul si mult mai ieftin. Plecam cu “ia-ma nene” in tura noastra ! Camil, ajutat de un domn cu TIR-ul, ne-a luat-o inainte cu bicicletele si bagajele, noi urmandu-l. Ca un preludiu a zilelor ce aveau sa urmeze in aceasta tura, plecati din Arad la ora 6-7 ajungem pe la ora 16 pe valea care duce la Canionul 7 scari, in Masivul Piatra Mare. Ce rapid am schimbat peisajul de oras pentru unul de munte, cu miresme care mai de care, cu adieri si peisaje mirifice.

Masivul Piatra Mare face parte din munții Bârsei, localizați în sudul depresiunii Brașovului, în cadrul Carpaților de Curbură. Atinge înălțimea maximă în vârful omonim, având o altitudine de 1.844 m.

Intr-o poiana frumoasa langa un rau limpede si rece, ca doar asa e apa la munte, ne instalam tabara si plecam asa ca intr-o plimbare spre seara pe marcaj Banda Galbena care duce la Canionul 7 Scari. E un traseu scurt si intens care merita parcurs. Coborarea se face pe proprie raspundere, atentie ca nu e de joaca ! Daca va simtiti in puteri si aveti ceva experienta pe trasee de munte va recomandam acest traseu ! Vizionare placuta.

 

Aventuri pe bicicleta : Coborarea Pericoool

Aventuri pe bicicleta : Coborarea Pericoool

Chiar ieri 16.07.2017, am dat o tura clasica de ciclism montan Ghioroc – Feredeu – Siria pe creasta. Un traseu care pleaca din Ghioroc pe marcaj Banda Albastra incadrata de doua benzi albe, se continua pana intalnim marcaj spre creasta principala care tot timpul e marcata cu Banda Rosie incadrata de doua benzi albe. Ajunsi la Manastirea Feredeu dupa vreo 3 kilometrii parcursi pe marcaj Cruce Albastra la stanga e aceasta coboare, noi ii spunem coborarea Pericoool. Coborarea am descoperit-o prin 2009 sau mai devreme cu prietenul meu Vali. Te salut daca cumva citesti ! Filmarea e mai veche, de prin 2014, acum e mai salbatica putin coborarea, dar antrenanta. Va recomand aceasta coborare ! Sunt destule coborari de pe creasta spre Siria, aceasta duce la drumul asfaltat care ajunge la Manastirea Feredeu. Se prind viteze mari daca se si pedaleaza. Casca, ochelarii si manusile sunt un accesoriu recomandat. Kilometrajul nu era bine setat, dar daca sunteti antrenati puteti atinge 80km/h pe unele portiuni. Spor la pedalat cu voie buna !

 

Aventuri pe bicicleta : Tura Cetatilor – Siria – Soimos pe creste

Aventuri pe bicicleta : Tura Cetatilor – Siria – Soimos pe creste

Aventuri pe bicicleta : Tura Cetatilor – Siria – Soimos pe creste

Plecati din Arad cu trenul de 8:20 ajungem in Siria fresh pentru o tura care avea sa ne puna rezistenta la incercare. Ne propunem sa ajungem la Cetatea Soimos, pe traseul Siria – Cetatea Siriei – Cetatea Soimos. Un traseu care incepe din centrul Comunei Siria si se continua pe creste cu poteci batute sau mai salbatice pret de aproximativ 50 de kilometrii pana la Cetatea Soimos. Un traseu nerecomandat incepatorilor, dar se poate face cu vointa! Dumi, a fost parca a doua oara pe deal si s-a bagat la acest traseu, excelent te-ai descurcat tinere, e clar ca nu stiai ce te asteapta ! O portiune a fost noua si pentru mine, marcajul pierzandu-se dar cu rabdare se poate gasii si urma acel single trail care va scoate exact in Cetatea Soimos. Coborari multe, incarcate de adrenalina si urcari provocatoare va asteapta pe acest traseu. Un traseu minunat dar greu care e recomandat mountain bikerilor cu ceva experienta, fiind de dificultate destul de mare pentru cineva neantrenat. Va recomand daca plecati in tura asta sa va alimentanti cu apa de unde gasiti, ca e un traseu destul de lung ! Ajunsi la Cetatea Soimos nu aveam timp de pierdut si coboram pe varianta de downhill de la cetate in speranta ca prindem trenul spre casa. Nu l-am mai prins, am facut o baie in raul Mures, o reconstituire rapida a turei dupa care spre casa, spre Arad, pe DN. Pe drum dintr-o neatentie cad urat exact pe mijlocul drumului, noroc ca nu venea nimic din spate. Atentie mare pe unde mergeti, nu pierdeti marcajele, nu va aventurati pe trasee lungi si grele fara suportul necesar. Spor la pedala dragi biciclisti, traseul Cetate Siria – Cetate Soimos va asteapta.

Harta turei : 

DCIM103GOPRO

Pierdut Corcitura Copoi ardelenesc Spitalul Judetean Arad

Pierdut Corcitura Copoi ardelenesc in Arad zona Intim 24.11.2015

 

PIERDUT !!!

S-a pierdut in zona Intim (Arad), in 24.11.2015, nu avea zgarda, e o corcitura de copoi ardelenesc de peste 1 an. Ultima data a fost vazut stand pe pista de biciclete in zona Ceala – Ciupercarie in 26.11.2015 pe la orele 15-16. Pe acolo pe undeva se invarte, Ceala. Un share conteaza, poate il vede sau prinde cineva.. tel 0770130745.  Recompensa pentru cel care il gaseste e bicicleta din filmare !!

 

https://www.aventuripebicicleta.ro/wp-content/uploads/2015/11/Pierdut-Corcitura-Copoi-ardelenesc-Arad-24.11.2015.jpg

Pierdut Corcitura Copoi ardelenesc, Arad, 24.11.2015
Pierdut Corcitura Copoi ardelenesc, Arad, 24.11.2015

 

 

Impreuna am fost pe creasta Cladovei !

in Muntii Zarandului, la jumatatea lui Noiembrie

Un traseu frumos in Muntii Zarandului, cu destule puncte de belvedere !

Creasta Cladovei, un traseu de creasta care incepe din Creasta Principala, pe sub Varful Cap de Drac in directia Cladova(Sud). Momentan la aceasta intersectie nu aveam indicatoare noi, era unul vechi (din tabla) dar a disparut.

Daca veniti din directia Feredeu, aveti trei urcari mai serioase de la ultimul indicator care anunta Creasta Cladovei. Dupa a treia urcare, urmati drumul care urca putin in dreapta marcat cu Triunghi Albastru. E un traseu cu multe coborari faine !!! Adrenalina e la ea acasa pe covorul toamnei care ascunde cine stie ce !

Multe multumiri celor care au pus panouri informative si au refacut marcajele prin Muntii Zarandului. S-a facut treaba anul aceasta prin zona, tot asa ! Cu greu te poti pierde, curaj Muntii Zarandului sunt foarte primitori, iesiti la plimbare cu sau fara bicicleta.

Catelul e la a doua lui tura, prima a fost tot pe creste intr-o noapte tarzie, cand ne-a urmarit speriat si flamand. L-am adoptat de 1 saptamana, acuma se pune pe picioare.

Pedalare placuta !

Si putina orientare, sa nu ne pierdem fara gps-uri, HARTA:

https://www.aventuripebicicleta.ro/wp-content/uploads/2015/11/Harta-Creasta-Cladova-Muntii-Zarandului.jpg

Multumesc PowerUp Computers, Calculatoare Arad, pentru suport

http://www.powerup.ro

Liman Bike Race 2015

Liman Bike Race 2015

LIMAN BIKE RACE 2015

Organizat de pasionati-profesionisti pentru suflarea hobby si elite a mtb-ului din Romania, IN 3 MAI 2015.

Filmare LBR 2013

Filmari LBR Liman Bike Race 2015, asta coborare, aia adrenalina !!!

Ne asteapta un traseu spectaculos, impecabil marcat si curatat de membrii asociatiei Liman Bike Race!

 

 

traseu lbr2015
traseu lbr2015

Inscrieri: online până vineri 1 mai 2015 și în ziua concursului. Preluarea numerelor se face sâmbătă seara și duminică până la ora 10:45.
Concurenții până în 18 ani aduc acordul scris al unui părinte sau tutore legal.
Copiii sub 10 ani vor fi însoțiți de un părinte.
Nu se acordă numere preferențiale sau personalizate.
Nu se percepe taxă de înscriere !

detalii si inscrieri :

 

Liman bike race 2015 - LBR 2015

(poza apartine lui Silviu Valentin Vasiliu)

Event-ul pe Facebook : https://www.facebook.com/events/408604569294054/

 

 

Aventuri pe bicicleta Coborari de la cetate - Downhill Arad - Siria, Romania

Aventuri pe bicicleta : Coborari de la Cetate, Downhill Siria, Arad, Romania

Aventuri pe bicicleta : Coborari de la Cetate, Downhill Siria, Arad, Romania

In Muntii Zarandului

Pe sfarsit de Martie 2015, am iesit la inca o tura cu minunatia asta de bicicleta. O bicicleta Cannondale Gemini 1000, pe care o admir de cand am inceput proiectul “Aventuri pe bicicleta”. Cam v-a puteti da seama cum zbori peste bolovani, santuri, nisip, noroi cu o bicicleta gen ! A fost a doua tura cu Gemini, a treia coborare cu ea a fost pe Galsa ! Dupa vreo 1000m diferenta de nivel coborati cu ea (in total), pot sa va zic ca e al naibii de rapida si de sigura, dar plictisitoare. Sportul asta, DH-ul, uzeaza prea mult materialul dar impresioneaze spectatorii. Pentru mine nu e aventuros sa cobor cu suspensii pana-n dinti. Evident sunt zone unde nu se poate coborari eficient cu o bicicleta de tip hardtail, acolo e nevoie de full suspension pentru viteza maxima. Asta e parerea mea !Eu raman la clasica, acolo unde senzatiile majore sunt nelipsite. Dupa tura asta, bicicleta Cannondale Gemini 1000 si-a schimbat proprietarul. Sa te bucuri de ea si s-o folosesti sanatos !!!

Iesiti cu ce aveti pana va cumparati bicicleta visata. Ciclismul montan se poate practica si cu o bicicleta modesta, vezi aici.

Lant intins cu voie buna dragi biciclisti !

Pentru cine are chef sa faca ceva in timpul liber : https://www.aventuripebicicleta.ro/ce-cum-cati/ Pentru restul adormire placuta la Show & Comp.

Vizionare placuta.

 

Motociclistul era mai mult ca sigur concurent la King of the hill 2015. Fara nici o sansa pe un traseu de DH ! Doritori ? 🙂

Aventuri pe bicicleta Coborari de la cetate - Downhill Arad, Siria, Romania
Aventuri pe bicicleta Coborari de la cetate – Downhill Arad, Siria, Romania

Aventuri pe bicicleta Coborari de la cetate - Downhill Arad - Siria, Romania
Aventuri pe bicicleta Coborari de la cetate – Downhill Arad – Siria, Romania

Aventuri pe bicicleta : Downhill de la Cetatea Siriei – DH

Aventuri pe bicicleta : Coborare spre Galsa

Multumesc Power Up Computers, partener IT&Consulting al “Aventuri pe bicicleta”

 

zarandului 2a

zarandului 2b

harta muntii zarandului aventuri pe bicicleta
harta muntii zarandului aventuri pe bicicleta

Aventuri pe bicicleta Prin Zona traseu bicicleta Muntii Zarandului

Aventuri pe bicicleta : Prin Zona

Aventuri pe bicicleta : Prin Zona

Plecam din Arad intr-o frumoasa excursie cu bicicleta. Ne-am propus un traseu prin Muntii Zarandului, un traseu descoperit la inceputul lunii Martie. Pornesc cu Florin spre meleaguri parca de tare demult. A venit prima data pe deal, sa practice ciclismul montan, dupa o absenta de zece ani de la pedale…ATENTIE LA NEATENTIE!

GHICITI TRASEUL SAU MAI ASTEPTATI. 🙂

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta Prin Zona traseu bicicleta Muntii Zarandului
Aventuri pe bicicleta Prin Zona traseu bicicleta Muntii Zarandului

Aventuri pe bicicleta - Biciclist de duminică - prin Muntii Zarandului - Conop - Debelagora - Conop

Aventuri pe bicicleta – Biciclist de duminică

 

Biciclist de Duminică

pe ruta Conop – Debela Gora – Conop

de 1 Martie 2015 prin Munții Zărandului

Pentru duminică, ne vorbiserăm să mergem într-o tura cu bicicleta până la Debelagora. Dar cum ploua și tocmeala de acasă nu se potrivește cu cea din târg…eu unul abia așteptam să ies la o pedală, așa că m-am aventurat singur. Pentru bicicliștii de duminică, care se sperie de-o ploaie, le aduc aminte că mai puțin și vine vara, cu soare pe dig și praf pe pădure.

Plec din Arad cu trenul de 7:50 în direcția Conop, unde pornesc să caut marcajul turistic “Triunghi Albastru”. Cum marcajul nu e de găsit, pedalez pe drumul național până la Debelagora.

Aici intru pe drumul forestier marcat cu “Bandă Galbenă“. Ploua puțin și era atât de frumos ! Daca aveți încălțări și haine impermeabile e magic. După o porțiune, drumul marcat cotește spre dreapta, iar eu continui pe forestier. Mare păcat să stați acasă în fața TV-ului, ieșiți la mișcare, dragi bicicliști !

Ajung sus la fosta Cabană Debelagora, unde mă pun să caut marcajul “Cruce Albastră”. Începe o ploaie zdravănă, dezaburesc camera cum pot și las din presiunea anvelopelor. Am plecat în căutarea căii spre Halta Nadăș ! După ce merg o bucată pe creasta principală,  marcajul o ia în dreapta. Odată părăsită creasta principală, pornesc pe un drum marcat, dar neumblat de cine știe când. Urmează o porțiune de drum forestier, unde adrenalina este la ea acasă. Brusc marcajul urmărit intră în pădure și devine foarte greu de urmat. Mă aștepta o coborâre sălbatică printre și peste copaci, cu șanțuri mari, îndesate cu frunze și noroi. Noroc cu super bicicleta lui Rareș, care ruginea in garaj, dar pe care am luat-o s-o resuscitez. E foarte bun acest fel de suspensie, headshock. Acest tip de bicicletă este excelent !!!

Coborât din lumea feerică, ajung la începutul drumului forestier pe care am urcat. Mă apropiam de Halta Nadaș (CFR – Nadas H), când aud trenul cum sună ! S-a dus !!! Dacă aș fi consultat măcar o dată ceasul…

Pe drum la pedală până în Conop, nu pot să nu remarc și să filmez mesajul de pe o pancardă, “Despădurirea e decadența poporului”. Pricepi poporule !?

Ud leoarcă, îmi aștept salvatorii, cu trenul eram gata răcit până în Arad. Mulțumesc!

Revenit în Oraș, sunt fascinat de cele văzute precum și de emoția trăită în mijlocul naturii vii! AVENTURĂ DE PRIMĂVARĂ !!!

Dăcă știți că nu aveți haine 100% impermeabile, luați-vă un rând complet de haine de schimb. În condiții de ploaie și fara să aveți măcar papuci impermeabili, e recomandat să nu vă aventurați pe trasee lungi.

Să aveți lanț întins cu voie bună indiferent de anotimp !

Vizionare placută.

Harta Aventuri pe bicicleta - Biciclist de duminica Conop - Debelagora - Conop
Harta Aventuri pe bicicleta – Biciclist de duminica Conop – Debelagora – Conop

Harta Muntii Zarandului

Harta Muntii Zarandului 2a

Harta Muntii Zarandului 2b

Aventuri pe bicicleta - Biciclist de duminică - prin Muntii Zarandului - Conop - Debelagora - Conop
Aventuri pe bicicleta – Biciclist de duminică – prin Muntii Zarandului – Conop – Debelagora – Conop

Aventuri pe bicicleta - Excursie cu bicicleta pe zapada si noroi in Muntii Zarandului, Arad, 2015

Aventuri pe bicicleta : Peripetii de februarie

Aventuri pe bicicleta : Peripetii de februarie

Din Paulis pe marcaj Triunghi Albastru in Muntii Zarandului, Arad, Romania

Se anuntase pe sambata, sa nu stam in case, sa iesim la o plimbare pe bicicleta ! Ce daca e februarie !? Plecam inca somnorosi cu trenul de 7:50 din Arad in directia Paulis. Ne intalnim cu Dodi, care pierduse trenul, in centru la biserica, de unde porneste si marcajul pe care il urmarim in aceasta tura. Facem ultimele reglaje si pornim pe traseu. Soarele atunci iesea de dupa dealuri iar vantul nu adia deloc, e perfect ! Rulam pe teren inghetat, din cand in cand presarat cu zapada. Urcam lejer, sa mai si surprindem putin minunatia de natura cu ai sai biciclisti. In acest cadru de vis e locul vostru, nu printre masini cu a lor poluare ! La un moment dat scurtam putin marcajul si o luam stanga nu ca in filmare in dreapta(pushbike). O portiune cu noroi lipicios ne astepta linistita, noi nu eram la fel de linistiti. E un chin cu bicicleta incarcata cu noroi ! Urma surpriza, ZAPADA, semn ca pe creasta e destula !!! Nu ne asteptam la asta, cu toate ca era cumva..logic. Mai urcam putin si ajungem la locul unde facem primul popas. De aici se vede foarte frumos Muresul si o salba de munti in departare, merita sa veniti doar pentru aceasta vedere.

De aici intram pe un traseu de creasta de unde incepe aventura pe zapada cu noroi dedesubt. Dupa ce ne chinuim sa rezolvam unele probleme mecanice, trag si o tranta intr-o portiune sensibila, abordata total aiurea. Cauciucul pe spate era necorespunzator conditiilor si mult prea umflat. Invatam si suntem atenti sa respectam indicatiile, sau patim la fel !

Ca un argument, luati in considerare ca in conditii de rulare pe suprafata cu temperatura scazuta, guma anvelopei isi schimba proprietatile. Daca mai rulati si pe zapada cu noroi si intre zapada si noroi sunt si frunze aveti o combinatie mortala. SA AVETI GRIJA, integritatea corporala sau chiar viata ca este pusa in pericol.

Ca norocul ca am scapat teafar !!! Ne continuam aventura mai cu bagare de seama !

Luati de valul coborarii pierdem marcajul. Dupa o perioada buna de mers consultam busola si pornim in cautarea marcajului. Daca nu aveti busola e recomandat sa va intoarceti pe unde ati coborat pana dati de marcajul pierdut. Va puteti pierde si panica destul de usor daca sunteti la prima iesire!

Aluneca rau si la pushbike si la pedala, istoviti facem un popas bine meritat. Multumim pentru masa ! A fost foarte buna si gustoasa. Am pornim dupa marcaj ! In scurt timp ne intersectam cu el. Triunghi Albastru, marcaj turistic Paulis – Vf Capra.

Inghetat la picioare, cu spd-uri, hotaram sa coboram in Minis. O coborare grea pe noroi si zapada. Mai bine sa nu coborati pe aici, sau daca coborati pe aici aveti grija pe ultima bucata, e grea in conditii de aderenta  scazuta ! Daca nu aveti cauciucuri bune nu veniti pe deal in asemenea conditii, nu prea va veti distra. Daca sunteti ciclist montan profesionist sunt sigur ca va descurcati sa coborati cu aproape orice anvelopa fata/spate, astfel adrenalina v-a fii la cote alarmante !!! Ciclist montan profesionist am zis !

 

Citeste si intelege ! Va dorim ture frumoase fara final nedorit !
II multumesc lui Cristi pentru ca mi-a dat sfaturi in privinta montajului si a filmarilor ! Lui Dan pentru ca m-a ajutat cu filmatul si foto. Lui Dodi care a venit ca un erou cu cauciucuri Maxxis Highroller si se zgarcea la maxim sa lase din presiune. :))

Multumesc PowerUp Computers, calculatoare Arad, pentru suport.

http://www.powerup.ro

Mai multe despre ciclism montan gasiti pe site-ul “Aventuri pe bicicleta”.

Vizionare placuta

Harta traseul Aventuri pe bicicleta - Peripetii de februarie e aproximativa

Harta traseul Aventuri pe bicicleta – Peripetii de februarie e aproximativa

 

Aventuri pe biccleta - Traseu pe zapada si noroi in Muntii Zarandului 2015
Aventuri pe biccleta – Traseu pe zapada si noroi in Muntii Zarandului 2015

Ce vreme superba, in februarie !!!

Aventuri pe bicicleta - Excursie cu bicicleta  pe zapada si noroi in Muntii Zarandului, Arad, 2015
Aventuri pe bicicleta – Excursie cu bicicleta pe zapada si noroi in Muntii Zarandului, Arad, 2015

Aventuri pe bicicleta : Zapada pe creasta Zarandului

Aventuri pe bicicleta : Zapada pe creasta Zarandului

pe ruta Ghioroc-Covasant-Ghioroc

A venit zapada, plecam la distractie !

Pornim din Arad hotarati sa urcam pe creasta Muntilor Zarandului. Ajunsi in Ghioroc, montam bicicletele, mai lasam aer din roti si am plecat pe traseu. Drumul nostru a urcat pe Valea Domneasca, urmand marcajul turistic Banda Albastra. Ajunsi sub Varful Capra facem un bine meritat popas, urcasem 3km cu aproximativ 320 de metrii diferenta de nivel. Intram in padure si tinem stanga(nu coboram).  Intram pe traseul principal de creasta in Muntii Zarandului, marcat cu Banda Rosie verticala (incadrata de doua benzi albe). Ne asteapta o super aventura, pe o super vreme. Ningea frumos, iar pe cresta nu batea vantul deloc ! Adrenalina multa pe santuri inghetate, cateodata si cu noroi. Harnici aia de-or facut santurile 🙂 Pedalam prin locuri de basm parca, trecem de locul de popas si intram in padurea de conifere. Dupa un push bike sanatos, coboram putin si o luam in stanga pe una dintre coborarile spre Covasant. E o coborare mai rea,  cu santuri si pietre pe sfarsit. Nu o recomandam oricui in conditii de aderenta scazuta.

Coborati in Covasant, ne intoarcem in Ghioroc pe asfalt pret de vreo sase kilometri.

E nevoie de cauciucuri bune cu o presiune corespunzatoare, altfel s-ar putea sa nu puteti inainta prea usor. Si hainele potrivite sezonului vor face diferenta ! II multumesc lui Dan care m-a ajutat cu filmatul !

Harta aproximativa a turei :

Aventuri pe bicicleta - Zapada pe creasta Zarandului (Ghioroc-Covasant-Ghioroc) pe traseu ghioroc - covasant - ghioroc
Aventuri pe bicicleta – Zapada pe creasta Zarandului (Ghioroc-Covasant-Ghioroc) pe traseu ghioroc – covasant – ghioroc

Multumim Power Up Computers, Calculatoare Arad, partener IT&Consulting al “Aventuri pe bicicleta”

Vizionare placuta !

P.S. Daca va pricepeti, puteti ajuta la corectarea / rescrierea materialului prezentat pe acest site. Da un semn pe adresa de mail : sustin@aventuripebicicleta.ro.

24 Aventuri pe bicicletă Apus si legendă la Cetatea Șiria

Aventuri pe bicicleta : Apus si legenda la Cetatea Siria

Aventuri pe bicicleta : Apus si legenda la Cetatea Siria

Filmat intr-o frumoasa zi de vara, Iunie 2013

Vom face o calatorie imaginara in vechea cetate Siria, patrunzand adanc in legendele ei si toate lucrurile deosebite pe care le putem gasi, dupa care vom vedea cum arata Siria in ziua de astazi. Sper ca acest mic istoric sa va trezeasca interesul pentru aceasta fortareata.

Cetatile medievale au constituit intotdeauna puncte de atractie pentru vizitatorii de toate categoriile. Pentru cei avizati ele sunt un loc de meditatie, incercand sa le desluseasca tainele, sa le cunoasca trecutul mult framantat care se intinde pe o perioada de mai multe secole. Pentru cei mai putin avizati, ne gandim in primul rand la masa vizitatorilor, cetatile medievale constituie obiective al caror trecut istoric trebuie descifrat. A devenit deci o necesitate imperioasa a timpului nostru, a face cunoscut istoricul acestor monumente ale trecutului, care se incadreaza organic in istoria patriei noastre.

Voi incepe prin a relata o serie de legende care se aud mereu ca niste soapte, pe care fiecare sirian le-a auzit, spunandu-le mai departe copiilor si nepotilor. Intotdeauna legendele si traditiile au fost si sunt importante pentru sirieni.

Legendele cetatii

In jurul cetatii Siria s-au tesut dealungul anilor, o serie de legende care in parte privesc edificarea ei sau legendele care preamaresc trecutul ei, perioada ei de glorie. Majoritatea legendelor ne vorbesc despre intamplari legate de actualele ruine. Aceste legende sunt rodul imaginatiei populare si au o importanta folclorica de netagaduit. Ele au fost zamislite dealungul veacurilor si au fost transmise din generatie in generatie de catre locuitorii podgoriei aradene.

Iata cateva dintre ele:

Una dintre aceste legende spune ca cetatea a fost cladita de trei fiice ale unui urias. Una din fiice aduna bolovanii de jos din vale, ii aseza intr-un car cu patru boi, pe care apoi il punea in poala rochiei si-l depunea pe varful dealului. Aici cele doua surori au cladit impunatoarea cetate, ale carei ruine se vad si azi.

O alta legenda ne spune ca in incinta cetatii sub ruine se afla o piatra uriasa, care adaposteste o bogata comoara de obicte de aur, pazita de un caine alb neobisnuit de mare. Daca se aproprie cineva de piatra, cainele se transforma intr-un urias luptator imbracat in zale de cavaler medieval, care nimiceste pe oricine care ar incerca sa fure comoara.

Urmatoarea legenda ne arata ca odata o femeie intrand in pivnita cetatii cu copilul in brate, a intalnit o pisica care statea pe un butoi pazind o mare comoara care era asezata alaturi. Mama vazand comoara, a asezat copilul langa pisica  pe un scaun si dandu-i un mar in mana, a plecat in sat dupa oameni, cu ajutorul carora voia sa ridice comoara. Intorcandu-se dupa putin timp cu oamenii vede cu groaza cum se inchide usa pivnitei in fata lor, iar copilul ramane inauntru. Dupa sapte ani usa pivnitei s-a deschis din nou, iar copilul statea nevatamat pe acelasi scaun cu marul in mana, asa cum il lasase mama lui. Comoara si pisica au disparut intr-un mod miraculous, dupa care si usa pivnitei fara urma.

O serie de legende ne vorbesc de incaperi subterane, ascunse sub daramaturi, pline cu butoaie cu vin, care asteapta sa fie descoperite si consummate. Aceste butoaie sunt strasnic pazite de soldati turci ramasi aici dupa retragerea acestora.

Una dintre cele mai interesante legende pastrata in traditia locala legata de ruinele cetatii are urmatorul continut: In fiecare an la o data nedefinita, seara la luna plina vara, in incaperile ascunse sub ruine are loc un ospat dat de un pitic nemuritor cu barba rosie ca focul. La acest ospat iau parte soldati, turci si crestini, care si-au varsat sangele sub zidurile cetatii in timpul luptelor care s-au dat aici de-alungul secolelor. La aceste ospete soldatii nu se mai dusmanesc ca in trecut, ci isi petrec impreuna band din vinul galben si gras ca mierea si mancand friptura de mistret. Spre zori in padurea de lilieci aflata la poalele cetatii, are loc un dans macabre care incheie aceasta serbare, acompaniamentul muzical fiind dat de toti greierii din cetate.

Sunt demne de remarcat acele legende care ne vorbesc despre puterea miraculoasa a unei fantani cu numele de ,,Beg Bunar’’ , care seafla in afara zidurilor cetatii si care servea cu apa potabila pe cei din cetate. Fantana a fost sapata de catre prizonierii crestini luati de turci in timpul luptelor pentru cucerirea cetatii. Prizonierii au fost siliti sa sape intr-o roca dura stabilita de comandantul cetatii care se numea Ali. Intr-o zi de vara garnizoana cetatii ducand lipsa de apa, Ali a iesit la marginea santului dinspre nord-est al cetatii si tragand cu arcul, a fixat locul unde trebuie sapata fantana. Se spune ca zece ani au sapat acolo prizonierii pana au putut strabate roca dura si pana au dat de apa. Comandantul turc a promis libertate prizonierilor, cand vor termina fantana. Erau zece cand au inceput lucrarile. Noua au murit in timpul muncilor, iar al zecelea a terminat fantana. Cei noua prizonieri morti au fost ingropati in jurul fantanii, iar apa care a tasnit din adancuri avea o culoare rosie, colorata de sangele prizonierilor ingropati aici. Legenda spune ca toti care beau din aceasta apa, primesc o putere miraculoasa si se vindeca de toate bolile. Turcii n-au folosit aceasta fantana din pricina culorii.

O alta versiune a legendei despre fantana yice ca dupa ce a fost sapata apa ei s-a transformat intr-un lichid otravitor si toti turcii care au baut au murit pe loc in frunte cu Ali care a gustat primul din apa. Resturile acestei fantani se vad si azi la vreo 300 m departare de cetate in directia nord-est  intr-o zona impadurita la poalele cetatii.

Merita sa fie mentionate si legendele care vorbesc despre tunelurile care leaga cetatea de lumea exterioara.

Traditia populara pune construirea acestor tuneluri atat peseama crestinilor cat si pe seama turcilor. Aceste tuneluri serveau celor aflati in cetate pentru a comunica cu lumea exterioara atunci cand erau asediati, de a aduce intariri si provizii in cetate si de a se refugia in caz de perico. Se vorbeste de mai multe tuneluri. Unul din aceste tuneluri ar lega intereriorul cetatii cu castelul Bohus din Siria(azi caminul cultural si muzeul I. Slavici), care se afla in mijlocul comunei. Acest tunel ar fi fost construit de turci, spune traditia populara, si pe aici s-ar fi refugiat armata turceasca atunci cand a fost nevoita sa paraseasca cetatea. In timpul retragerii turcii si-au ingropat care a constat in aur si pietre scumpe, chiar aici in tunel astupand toate intrarile, asa ca azi nu se mai stie nimic de tezaur.

O alta legenda afirma ca exista un tunel care pleaca din cetate si merge pana la Timisoara, cu o ramificatie spre Arad. De acest tunel sunt legate doua legende pe care le consideram interesante si le reproducem integral. Una dintre ele ne relateaza ca acest tunel a fost sapat sub directa conducere a marelui comandant de osti Iancu de Hunedoara, de catre prizonierii turci. Lucrarile au durat ani de zile iar dupa terminarea lui, Iancu de Hunedoara a pornit cu o armata numeroasa prin tunel si a iesit cu aceasta armata chiar in curtea cetatii din Timisoara pe atunci ocupata de turci. Dupa o lupta crancena, intre soldatii lui Iancu si turcii, care au fost surprinsi de aceasta dibacie a marelui comandant,turcii au fost infranti iar cetatea a cazut in mana lui Iancu de Hunedoara.

Tot de acest tunel este legata legenda mai recenta care spune ca in timpul revolutiei lui Horea, Closca si Crisan sute de tarani s-ar fi refugiat in tunel dupa infrangerea rascoalei,cautand in felul acesta sa scpae de sub urmarirea autoritatilor. Traditia populara spune ca in fruntea lor s-ar fi aflat insasi Closca. La un moment dat tunelul s-a surpat, iar taranii au ramas prinsi murind cu totii. In fiecare an, primavara in luna mai seara, la ,,fantana cu galeata’’ cantata de compozitorul sirian Emil Montia, ti care se afla in drum spre cetate, sufletele celor morti ies afara din adancul pamantului cantand in cor cantece de jale.

In incheiere amintim legenda despre zanele aflate in cetatem, care se arata odata pe an in opt septembrie. Ca sa vezi aceste fapturi gingase imbracate in alb, trebuie sa tii patruzeci de zile post sisa fi trecut de 70 ani. In acest caz la miezul noptii, poti zari zanele dansand pe zidurile ruinate si pe pajistea cetatii.

Sursa : http://www.referatele.com/istorie/Scene-din-viata-de-ieri-si-de-649.php

Sunteti asteptati in data de opt septembrie 2013 la Siria unde va avea loc competitia anuala de ciclism montan. Detalii si inscrieri : http://www.ridersclub.ro/ro/stire-noutati-ciclism/inscrierile-se-pot-face-si-la-magazinul-racing-bike-pro

Vizionare placuta.

24 Aventuri pe bicicletă Apus si legendă la Cetatea Șiria
24 Aventuri pe bicicletă Apus si legendă la Cetatea Șiria

23 Aventuri pe bicicleta Concurs biciclete Casoaia Bike Race 2013

Aventuri pe bicicleta : Casoaia Bike Race 2013

Aventuri pe bicicleta : Casoaia Bike Race 2013

Avem norocul ca in judetul Arad sunt destule persoane dispuse sa faca unele sacrificii, toate pentru promovarea ciclismului montan.  Asa a fost si CASOAIA BIKE RACE, care a avut loc Sambata, 10 August 2013 in Casoaia judetul Arad prin Muntii Zarandului.  Doritorii de adrenalina si nu numai au putut alege din cele trei trasee pregatite de organizatori : 40km, 12km si 1 km.  “Aventuri pe bicicleta” va prezinta cursa de 40km care ne-a dus din Casoaia pana pe Varful Highis (799m).

Felicitari organizatorilor pentru organizarea acestui eveniment, a fost EXCELENT !  Cine sunt organizatorii ?

ORGANIZATORI:

Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean, Clubul Sportiv Experienţa Multisport

“Aventuri pe bicicleta” va doreste vizionare placuta !

Castigatorii cursei de 40km
Castigatorii cursei de 40km

 

22 Aventuri pe bicicleta Recunoasterea traseului de 40km Casoaia Bike Race

Aventuri pe bicicleta : Recunoasterea traseului de 40km – Casoaia Bike Race

Aventuri pe bicicleta : Recunoasterea traseului de 40km – Casoaia Bike Race

Am plecat in recunoasterea traseului de 40 km din cadrul competitiei “Casoaia Bike Race” organizata in Casoaia de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Clubul Sportiv Experienţa Multisport. Este un eveniment dedicat promovarii ciclismului montan avand urmatoarele probe:

• Cursa de 40 KM (pentru persoane de peste 18 ani), vezi aici harta traseului Casoaia Bike Race
• Cursa de 12 KM (pentru persoane de peste 14 ani);
• Cursa de 1 km, necompetiţională, fără limită de vârstă (persoanele sub 14 ani vor fi însoţite de părinţi).
Cursa de 40 de km presupune un efort susţinut şi este destinată celor cu cunoştinţe tehnice privind abordarea unui traseu de lungă durată, totodată fiind capabili să urce şi să coboare în siguranţă o pantă înclinată în condiţii dificile. Cursa de 12 km este destinată celor care vor sa experimenteze ciclismul montan şi are un grad de dificultate redus având pante cu înclinaţii moderate astfel încât parcurgerea traseului să fie un demers care să atragă spre acest sport cât mai mulţi pasionaţi de activităţile in aer liber. Cursa de 1 km este destinată copiilor în mod special fiind concepută pentru a oferi celor mici posibilitatea de a folosi bicicleta în natură, într-un mediu organizat, astfel încât acest demers să-i atragă spre practicarea acestui sport pe viitor.
Evenimentul, coordonat de către Adrian Glogoveţan de la Experienţa Multisport, este programat pentru 10 august 2013 iar înscrierile se pot face până în 8 august 2013 pe site-ul www.experientamultisport.ro.
Citeste mai mult / Sursa articol: adev.ro/mqsppj
Se anunta un concurs pe cinste, pe un traseu de creasta cu umbra si multa adrenalina pe coborari abrupte.
Apa destula sa aveti, va asteapta destule urcari urmate de coborari iar dupa Varful Livorscu aveti catarare mai lunga pana pe Varful Highis. Am auzit ca coborarea de pe Highis este destul de dificila, ATENȚIE LA NEATENȚIE !
“Aventuri pe bicicleta” va asteapta pe traseu.
Vizionare placuta si lant uns !!

Harta traseu Casoaia Bike Race
Harta traseu Casoaia Bike Race

Aventuri pe bicicletă GAINĂREALĂ Excursie cu bicicleta pe Muntele Găina la Târgul de fete 2013

GAINĂREALĂ – Excursie cu bicicleta pe Muntele Gaina la “Târgul de fete” 2013

Aventuri pe bicicleta: GAINĂREALĂ – Excursie cu bicicleta pe Muntele Gaina la “Târgul de fete” 2013

Târgul de fete de la Muntele Găina este una dintre cele mai importante şi mai inedite sărbători din Munţii Apuseni şi de la poalele acestora. Anual, zeci de mii de oameni se întâlnesc la hotarele a patru judete (Hunedoara, Arad, Alba si Bihor) şi petrec noaptea în jurul focurilor, aşteaptând ivitul zorilor. Târgul de fete de pe muntele Gaina are loc, în fiecare an, în cea mai apropiată duminică de Sfântul Ilie (20 iulie). Pregătirea pentru aceasta sărbatoare poate să dureze ani de zile pentru fetele care aduc şi zestrea primită de la părinţi şi rude împachetată în frumoase lăzi de zestre sculptate cu diferite motive florale.

Există mai multe legende referitoare la modul în care s-a născut această tradiţie.

1. Frâncu şi Cândrea susţineau în cartea lor “Românii din Muntii Apuseni” ca serbarea se ţinea, în vechime, nu de Sfântul Ilie ci de Sfântul Petru, la sfârsitul lunii iunie. Atunci urcau pe Găina locuitorii de dincolo de munte, din satul Vidra, care îsi sfinţeau oile şi se ospătau împreună cu preotul. În timp, partea religioasa a dispărut, dar a rămas petrecerea, la care au ţinut să ia parte şi crişenii, locuitorii de pe văile Crişurilor.

2. O altă variantă ar fi aceea că în ziua de Sf. Petru, vidrenii îşi plăteau dările pentru păşunatul vitelor pe Găina, către proprietarul feudal Holaky din Halmagel şi petreceau apoi, de bucurie ca au reuşit să scape de o datorie mare. Un alt cercetător, de această dată străin, Bergner, susţine că originea Târgului îşi are rădăcinile în conditiile socio–geografice specifice Munţilor Apuseni, în care localităţile şi chiar gospodăriile sunt împrăştiate pe versanţii munţilor. Contactele sunt rare şi dificile, din cauza izolării şi a distanţelor mari. Feciorii de însurat au ales, atunci, o zi si un loc, unde să se întâlnească cu fetele şi să încerce să-şi găsească aleasa.

3.Cea mai cunoscuta variata a legendei spune ca era odata, sus in Munti Apuseni, o gaina ce facea oua de aur. Motii se mirara cât se mirara, si-au început s-o ocroteasca, sa-i închine cîntece. In tot timpul anului ea ramanea acolo sus fara sa poata fi vazuta, dar o data pe an, de Sfântu Ilie, cand motii obisnuiau sa seintalneasca laolalta dand prilej copillor sa se intalneasca si sa se cunoasca, gaina noastra cobora, curioasa din fire, din cuibul ei nevazut.Cobora cam pana la Crucea Iancului, batea o data din aripi si se transforma într-o zâna fermecatoare.Se apropia de tinerii casatoriti tinând un ou de aur în palme si il oferea acestora pentru fericire si viata lunga. Asa au trecut ani si ani, oamenii erau atat de fermecati de gaina cu oua de aur incat au pus numele acelui loc, Muntele Gaina.

Dar nu toti oamenii erau la fel, erau unii care vroiau ouale de aur ale gainii doar pentru ei. Astfel intr-un an pe cand gaina era coborata din cuib, cum avea obiceiul de Sfântu Ilie, cativa vizitatori au urcat la cuibul gainii, ajutati fiind de diavol pentru ca nu era cu putinta pentru un om obisnuit sa-l dibuiasca, si au luat toate ouale de aurdin cuib. Odata reintoarsa la cuib si vazand cele petrecuta zana noastra a batut o data din aripi, s-a prefacut in gaina si azburat pe un alt munte, la Rosia Montana. Oricat s-au rugat oamenii, ea nu s-a mai intors. Dar nici motii nu si-au pierdut speranta si se intalnesc an de an, de Sfântu Ilie intr-un festival al iubirii si increderii, pe Muntele Gaina cu speranta ca odata si odata zana fermecata va cobora din nou …

Sursa : http://www.transilpedia.ro/legende-si-mituri/targul-de-fete-de-pe-muntele-gaina

La “Targul de fete” de pe Muntele Gaina

Coborare cu bicicleta de pe Muntele Găina

Avram Iancu acasa, pe Muntele Gaina
Cu bicicleta acasa la Avram Iancu, pe Muntele Gaina

 

Aventuri pe bicicletă GAINĂREALĂ Excursie cu bicicleta pe Muntele Găina la Târgul de fete 2013
Aventuri pe bicicletă GAINĂREALĂ Excursie cu bicicleta pe Muntele Găina la Târgul de fete 2013

Aventuri pe bicicleta Prin Muntii Apuseni pe traseul Padis Glavoi Sudrigiu 1

Prin Parcul Natural Apuseni pe traseul Padis – Glavoi – Sudrigiu

Aventuri pe bicicleta: Prin Parcul Natural Apuseni pe traseul Padis – Glavoi – Sudrigiu

Dupa un traseu prin Muntii Apuseni, rescpectiv Beius – Stana de Vale – Padis ne astepta inca o zi de pedalat prin Parcul Natural Apuseni. Dormind intr-un pat supraetajat foarte aproape de acoperis, afara plouand cu galeata am adormit ca dus. Si s-a facut dimineata !

Lasam cabana in spate si suntem pe drum spre Campingul Glavoi cand la o fortare imi cade lantul, Razvan e amabil si il recupereaza de pe carosabil. Cu presa de lant buna, il pun la loc intr-o clipa si la drum ! Mircea ne arata drumul si  iesim de pe asfalt si avem putina coborare pana la Tanti Viorica unde ne oprim sa  degustam niste placinte cu gem de afine si sirop de brad. Drum frumos pe pasuni, brazi si turme de oi pana dam de coborare. Coborare la inceput mai accesibila ca inclinatie, urmata de o portiune abrupta cu radacini si pietre care mai de care, toate ude leoarca la vremea asta. Fac o pana pe fata, injur putin situatia creata … chiar nu era coborare pe acolo, cel putin nu in configuratia asta. Mircea s-a amuzat de situatie, el nu avea treaba, se ducea pe acolo lejer, parca !

Urmau brazi de un verde crud, luminisuri, poieni, paraie cu ape curate … locuri frumoase. Ajunsi in Glavoi servim fiecare cate ceva la terasa Costi – Doi brazi, si plecam mai departe in directia Sudrigiu. Din Glavoi se urca putin pana se ajunge la soseaua nou facuta care ne duce pana in Sudrigiu, prin Boga – Pietroasa. Mircea a coborat pana in boga pe varianta de DH, as fi fost curios si eu ce-i pe acolo … dar nu cred ca ma tinea ! A fost o aventura frumoasa prin Parcul Natural Apuseni, e intotdeauna o placere sa ma intorc aici. Revin ! Parcul Natural Apuseni va asteapta sa-l explorati cu sau fara bicicleta. Pana atunci va invit sa vizionati filmuletul facut cu ocazia acestei aventuri.

Vizionare placuta.

 

Parcul Natural Apuseni - In Campingul Glavoi
Parcul Natural Apuseni – In Campingul Glavoi

 

Harta Muntii Bihor

Aventuri pe bicicleta Excursie cu bicicleta in Muntii Apuseni (Beius Stana de Vale Padis)

Excursie cu bicicleta pe traseul Beius – Budureasa – Stana de Vale – Padis

Excursie cu bicicleta pe traseul Beius – Budureasa – Stana de Vale – Padis

 

Am plecat pe crestele Apusenilor. Plecarea se face dis de dimineata din Arad, cu trenul pana in Oradea. Aici ma asteptau Razvan si Mircea, pregatiti pentru o aventura prin Muntii Bihor-Vladeasa. Cu masina pana in Beius de unde excursia putea sa inceapa. Pedalam pret de vreo 13 km pana in Budureasa de unde drumul urca spre Stana de Vale. Vrem sa pedalam pe munte offroad asa ca luam “ocazia” vreo 8 km dupa care pedala inca vreo 5km pe asfalt. Inainte cu 2km de Stana de Vale o luam pe marcaj “Bulina Galbena”, la dreapta. Marcajul se mai si pierde dar se vede care e drumul de urmat, pana se ajunge in marcaj “Banda Rosie” pe care il tinem pana la sfarsitul traseului.

Peisaje deosebite prin acest colt uitat parca de lume, dar totusi destul de umblat de turisti. Eram trecuti de jumatatea lunii Iunie si totusi erau peste 30 de grade celsius undeva la peste 1200m altitudine. Ne bucuram de tot ce ne inconjoara la o “gustare” bine meritata si plecam mai departe. Nu ratam ultima sansa de a ne realimenta cu apa … si ne astepta o urcare grea.

Ajunsi pe platou mai poposim putin, urmeaza coborare cu peisaje foarte frumoase pe partea dreapta.

Urmeaza si continuarea ….

Vizionare placuta.

Harta Muntii Bihor

Aproape de Stana de Vale
Aproape de Stana de Vale

 

Aventuri pe bicicleta Hai-hui prin Muntii Zarandului

Aventuri pe bicicleta: Hai-hui prin Muntii Zarandului

Aventuri pe bicicleta: Hai-hui prin Muntii Zarandului

Cu zicala “cine se trezeste de dimineata, departe ajunge” sunt treaz la ora 5:10, trenul avea sa ma astepte pana la 6:29. Cu ultimele pregatiri facute prind trenul si dus is. Aveam in fata o zi plina de planuri mari pe trasee necunoscute cu bicicleta.

La ora 8 sunt in Barzava si plec pe marcaj “Bulina Albastra” spre creasta principala a Muntilor Zarandului. Dupa aproximativ zece kilometrii din gara ajung pe creasta marcata cu “Banda Rosie”. Aceasta este marcajul de creasta principala din Muntii Zarandului, marcaj care pleaca de lg Vf. Capra (Ghioroc). Planul era sa continui pe creasta si sa incerc sa ajung pe Vf. Drocea. Se inainteaza greoi pe bicicleta pe drum nebatut de mult de picior de om sau orice alt utilaj.  La un moment dat pierd marcajul de creasta, il caut degeaba, cobor pe unde vad varianta. Cu putin noroc ajung la marcaj “Banda Galbena”, tot pe el pana dau iar de creasta principala.

De aici ma asteptau niste zone foarte salbatice, unde pe masura ce inaintam desluseam cu greu marcajul. Ajuns pe Varful Bogdanov intr-o salbaticie totala, imi evaluez optiunile. O iau tot inainte, dau de o coborare in cap … pe acolo e marcajul. Nici urma de drum, poteca, salbaticie deja de kilometrii buni … pierd si marcajul !!  Cu multa rabdare imi dau seama pe unde duce si ma lipesc de marcaj pana ies intr-un drum. Poposesc in niste zone frumoase si plec mai departe pe drum. La un moment dat marcajul tinut, “Banda Rosie”, intra iar in balarii si urca abrupt spre Varful Piatra Pacurar. Las marcajul si o tin pe marcaj “Bulina Rosie”. Tot la vale pierd marcajul, trag o “burtita”. Ma opresc in Paiuseni sa-mi “ling” ranile, si pedala pana in Sebis de unde am luat trenul spre casa. Frumoasa tura dar dificila prin locurile neumblate. Iesiti si voi la pedalat sa explorati zone necunoscute. Adevaratele aventuri va asteapta afara din casa.

Vizionare placuta.

Savarsinului I.b
Savarsinului I.b

La rascruce pe bicicleta
La rascruce pe bicicleta

Aventuri pe bicicleta Tura Ciresica

Aventuri pe bicicleta – Tura Ciresica pe traseul Siria – Manastirea Feredeu – Covasant – Ghioroc

Aventuri pe bicicleta – Tura Ciresica pe traseul Siria – Manastirea Feredeu – Covasant – Ghioroc

Innorat de dimineata, senin dintr-o data. Spontani si hotarati ne urcam in trenul de 14:04 care pleaca din gara Arad spre Siria. Ajunsi in localitatea Siria continuam drumul in directia Paulis spre Manastirea Feredeu.

Facem un popas in livada unde degustam cateva cirese, delicioase (multumim proprietarului cu aceasta ocazie). Urcarea spre Manastirea Feredeu o facem o arte pe offroad o parte pe asfalt. Urcare destul de grea si pentru cineva obisnuit, avem printre noi un debutant in ale urcari si offroadului dar care merge de rupe! Asteptam pret de minim 45 de minute pana ne regrupam si pe langa Manastirea Feredeul din deal iesim pe marcaj “Bulina Albastra” in creasta principala a Muntilor Zarandului marcata cu “Banda Rosie”.  De aici o luam dreapta si tinem tot dreapta pe drumul mai circulat !

Ultima ocazie de realimentare cu apa este la Manastirea Feredeul din deal, nu o ratati.

Ajunsi pe creasta avem aproape numai coborare pana in Covasant. Un picnic binemeritat dupa o coborare rapida si in ceva vreme suntem din nou pe drum. Dupa penultima coborare facem o oprire, am asteptat sa apuna soarele … frumos de tot pe aici, pacat ca nu le am cu scrisul.

Coborati in Covasant o luam spre Ghioroc pe asfalt. Am ghinionul si la o tentativa de sprint se rupe lantul, scot multitoolu … surpriza cuiul presei e indoit si nici nu e multitool-ul meu !?  Noroc ca mai avem prin ghiozdane un alt multi tool cu care facem treaba rapid. Noaptea ne prinde pe drum si somnul pe plaja la Ghioroc dupa niste mititei cu mustar si cartofi prajiti.  Dormim si ne refacem puterile intr-un camping foarte cochet in Minis, a doua zi o noua aventura ne astepta. Baie in Ghioroc la sfarsit !!!

Iesiti si voi la o plimbare cu bicicleta prin Muntii Zarandului. Natura, aer curat, peisaje frumoase toate la doar 25 km de orasul Arad.

Vizionare placuta

Refacerea la Camping in Minis
Refacerea la Camping in Minis

 

Aventuri pe bicicleta la Liman Bike Race 2013 editia a VIII a

Aventuri pe bicicleta la Liman Bike Race editia a VIII-a – Tomesti, Romania

Aventuri pe bicicleta la Liman Bike Race care se afla la a editia a VIII-a – LBR 12 Mai 2013 Tomesti, Romania

 

Pentru Duminica 12 Mai 2013 se anunta o zi de aventura prin zona Muntilor Poiana Rusca. Plecam din Arad spre a VIII-a editie Liman Bike Race organizata in Comuna Tomesti din Judetul Timis, ROMANIA.

La 12:30 trenul a plecat din gara pe ruta Timisoara – Lugoj – Faget – Margina. Dupa ce schimb un tren si ma trezesc inainte sa plece trenul din Margina, o iau hotarat spre Valea lui Liman. Pe drum intalnesc un biker care tocmai venea de pe traseul de concurs. Zicea ca e mult push bike cu coborari grele, el retragandu-se spre casa. Putin speriat de ideea de mult push bike o iau mai incet spre comuna Tomesti pe drum fiind depasit de mai multe masini tixite cu biciclete.

Ajung in complexul Valea Lui Liman pe la ora 19:00 unde ma cazez si incep sa explorez imprejurimile. Gasesc izvor cu apa buna si alte bunatati. Ma pun rapid la somn, nu dormisem cu o noapte inainte si aveam nevoie de toata odihna. Noaptea trece greu … frig si iar frig cu patura din dotare. Dimineata la 6:00 in picioare si incep sa bobinez pe acolo. Incet, incet lumea se trezea si intra in pregatirile dinaintea concursului. Ultimele reglaje si am plecat la incalzire.

Spre dezamagirea mea nu a plouat cum anuntau la METEO, inca speram ca vine temperia … dar n-a fost sa fie.

Startul era sa ma prinda in alta parte, la 11:00 s-a plecat ! Au fost peste 450 de concurenti care s-au intrecut la Liman Bike Race 2013 pe un traseu impecabil marcat si curatat cu urcari provocatoare si coborari excelente ! Probabil pentru cineva, destul de antrenat, catararile au fost floare la ureche …  la coborare e alta mancare de peste.

Au fost doua puncte de alimentare, pe primul l-am ratat de al doilea m-am lipit gata, gata sa nu mai plec 🙂 Eram mai sleit de puteri ca niciodata, greu si foarte greu de la al doilea punct de alimentare, parca treceam prin infern pana am dat de super mega giga 🙂 coborarea din finalul cursei.

Multumim asociatiei “Liman Bike Race” pentru buna organizare a acestui super eveniment ciclistic.

Asociaţia Liman Bike Race este compusa din :

Puiu Muntean        Alin Roşu         Cosmin Roşu            Adrian Ticula

Felicitari tuturor acelora care au facut posibil si s-au implicat in organizarea acestui concurs. Multa sanatate si la cat mai multe evenimente reusite.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul : http://www.tomesti.ro/limanbikerace/liman-bike-race-viii-2013

La finalul cursei am intalnit un concurent care era in extaz cu lacrimi, dupa coborarile pline de adrenalina, din finalul acestui concurs. Emotionant moment !!!

Doar nu s-a dus cineva pentru catarari !?

Vizionare placuta.

Un montaj cu filmari de pe traseu

Poza traseu Liman Bike Race 2013
Pe final de coborare, Liman Bike Race 2013 (Multumesc C.S. Gratzu pentru poza!!!)

 

P.S. Scriitorii doritori pot ajuta la rescrierea / corectarea acestui “articol”  E-mail la sustin@aventuripebicicleta.ro

Aventuri pe bicicleta Traseul Siria Cetatea Siria Casoaia

Traseul : Siria – Cetatea Siria – Casoaia

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Siria – Cetatea Siria – Casoaia

Trezirea dis de dimineata cu bagajele facute de seara, am plecat ! Ajunsi in gara cautam din priviri trenul norocos. Suntem in el, vagon pentru biciclete tot ce vrei … Siria sosim !!!

Ajungem parca intr-o clipa si pornim spre baza dealului, deal caruia ii zice Muntii Zarandului.  Suntem in parcul din localitatea Siria de unde pornesc majoritatea traseelor din zona. Cu o multitudine de trasee accesibile pe bicicleta, Siria este locul ideal pentru practicarea ciclismului montan.

Ne luam apa de la fantana vesnic curgatoare si pornim spre cetatea Siria. Ne despart vreo 380m diferenta de nivel si vreo cinci kilometri. Parca nu e asa grea urcarea cand e presarata cu peisaje ce-ti incanta privirea. Si tot asa tinem marcaj “Bulina Albastra” patru kilometri de unde o luam stanga spre cetatea Siria aprox 1km.

Ajunsi la cetatea Siria ne bucuram de tot ce ne inconjoara, foarte frumos cand e tot verde. Nu zabovim prea mult si ne intoarcem unde am lasat marcajul “Bulina albastra” si tot pe el. De la punct de belvedere spre Apuseni se coboara (drumul de Feredeu o ia tot pe creasta). Ajunsi intr-o vale trebuie sa urcam din nou pana undeva aproape de un varf de 488m. Vedere frumoasa spre Highis si doar coborare pana in Casoaia.

Luati de valul adrenalinei am pierdut marcajul. Ne hotaram sa nu ne intoarcem sa-l cautam in speranta ca ne vom intersecta cu el. Nici gand, coboram pe unde vedem varianta. Coboram in Araneag unde poposim pret de-o pana. Pana in Casoaia unde ne odihnim si plecam mai departe avem 4 km de asfalt. Apusul ne-a prins putin mai jos de varful Capra, cu coborare in Ghioroc. Ce mai zii de pedalat prin Muntii Zarandului.

Nu recomandam traseul prezentat incepatorilor. Casca te-ar putea salva intr-o zi, nu o lasa acasa.

Voi ce mai asteptati !? Vremea e superba, iesiti la o pedala prin munti.

Sustine. Pedaleaza. Promoveaza.

Vizionare placuta.

 

traseu bicicleta siria - cetatea siria - casoaia
traseu bicicleta siria – cetatea siria – casoaia

 

Laika dupa o zi cu bicicleta prin Muntii Zarandului
Mai jos de Vf Capra(Ghioroc), Laika dupa o zi dupa bicicleta prin Muntii Zarandului

Aventuri pe bicicleta pe zapada si noroi Siria Coborarea Pericoool

Aventuri pe bicicleta pe zapada si noroi : Siria – Coborarea Pericoool

Aventuri pe bicicleta pe zapada si noroi : Siria – Coborarea Pericoool Martie 2013

Siria este o localitate in Judetul Arad, Coborare Pericoool este denumirea unei coborari rapide in Muntii Zarandului. de ce Pericoool ? Calcooo pentru ca se poate !

 Dupa destule zile in care a tot a plouat, a venit zapada de doua zile.  Neaua asta e pentru aventuri pe bicicleta pe zapada, am plecat pe traseu.

                    Urcare din Siria pe drumul de masina care duce la releu si cetatea Siria. Aderenta buna si foarte buna cu King Speed-ul, impecabil chiar si la 3 bar! Dupa patru kilometrii este un drum care coteste dreapta in padure pe marcaj (Cruce Albastra), pe acolo e Coborarea Pericoool. Se tine marcajul si se ajunge la un punct de belvedere spre Apuseni. Probleme mari cu SPD-urile pe zapada cu noroi dedesubt. Greu reusesc sa-mi cuplez papucii si ies foarte usor si imprevizibil … mai bine in slapi !  De la punctul de belvedere las marcajele existente (Cruce Albastra si Bulina Albastra) si o iau dreapta pe primul drum, stanga si tot la vale ! Nu-i usor cu bicicleta pe zapada, sa aveti grija ! Presiune minima, fara sa va zgarciti !

Intru pe Coborarea Pericoool, pe de sub Vf. ???* sa-i zicem Pericoool (529m), pana in vale doar coborare !

Mai greu e cu plecarea de pe loc, e zapada mare pe aici si foarte alunecos din cauza noroiului de dedesubt.

Cainele doarme dus la ora asta …

P.S. Vine vara !!! 🙂

Aventuri pe bicicleta cu cainele pe zapada si noroi la Siria in 2013
Aventuri pe bicicleta cu Lulu, pe zapada si noroi la Siria in 2013..

 

*Pe Hartile disponibile

Aventuri pe bicicleta Traseul Siria Cetatea Siria Siria pe noroi si zapada

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Siria – Cetatea Siria – Siria

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Siria – Cetatea Siria – Siria

Iarna isi arata coltii si ne face o surpriza, zapada in 15 Martie 2013.  Dupa doua zile de ploi a venit zapada si se si depune. Chiar in ziua cand am primit camera foto-video (11feb2013) am mai prins un strat subtire la Cetatea Siria, dar acuma e zapada in toata regula si inca ninge!

Traseul de bicicleta Siria – Cetatea Siria – Siria, pleaca de la drumul principal si se continua pe drumul de masina care urca pe langa releu spre cetatea Siria. Urcare putin mai abrupta la inceput dupa care se domoleste. In continu se desprindea cand un picior cand altul si abia reuseam sa le fixez iar. Papucii cu placute SPD, sunt aproape imposibil de folosit pe vremea asta.

Ajung sus unde ningea foarte frumos. Ce ma bucur ca am mai prins ninsoarea asta in Muntii Zarandului.  Ajung la cetatea Siria, unde imi dau seama ca franele is cam in plus pe bicicleta. Prima data am observat ca nu prind cand am oprit cu derapaj, era sa ma tot duc !  Odata cu frigul, franele astea nu mai prind mai deloc. Pacat, vroiam sa o iau pe varianta de DH. Cel mai sigur e sa ma intorc cu grija pe unde am venit. Vine si coborarea pe un drum plin de pietre si bolovani care se desprind, siroaie de apa, noroi semi inghetat si zapada. Probleme mari pana reusesc sa-mi fixez spd-uri dupa care spre vale. Eram ud leoarca la picioarele si simteam cum imi ingheata si nu le mai simt.

Ajung cu bine in sat dupa o coborare dificila facuta la -1 grad celsius in luna lui Martisor.

Vizionare placuta.

In Martie 2013 spre Cetatea Siria
In Martie 2013 spre Cetatea Siria

Aventuri pe bicicleta Punct de belvedere cu coborare pe Coborarea Pericoool

Aventuri pe bicicleta – Punct de belvedere cu coborare pe Coborarea Pericoool

Aventuri pe bicicleta – Punct de belvedere cu coborare pe Coborarea Pericoool

Pana la punctul de Belvedere se ajunge de la Cetatea Siria sau de la Manastirea Feredeu pe marcaj “Cruce Albastra”. De la punctul de belvedere spre Apuseni (Codru-Moma,Bihor-Vladeasa) in 100m se intra pe varianta spre “Coborarea Pericoool” si tot la vale pana la drumul asfaltat care duce la Manastirea Feredeul din deal.  De ce “Coborarea Pericoool” !?

Calcoooo, autobanda am gasit-o in 1 mai 2012. Cel mai bine cand e uscat, dar merge si asa.

Vizionare placuta.

Harta coborarea pericoool de la punct belvedere
Harta coborarea pericoool de la punct belvedere

Aventuri pe bicicleta Cauciucuri si frane noi testate pe noroi

Aventuri pe bicicleta – Cauciucuri si frane noi testate pe noroi

Aventuri pe bicicleta – Cauciucuri si frane noi testate pe noroi

Eram la inceputul lui Martie 2013 cand am plecat sa testez cauciucurile pe coborari noi in Muntii Zarandului. Cu ploi noaptea si soare cu dinti, se anuntau niste ture cu o namoleala pe cinste ! Prima urcare pe noroi si Speed King-ului impresioneaza pe spate. Chiar si la o presiune mai mare se catara si peste pietre, radacini toate combinate cu noroi. E bine, bine de tot, prind ceva incredere pana vine prima coborare. Rubber Queenul pe fata il cunosteam putin de la Arad Bike Race 09.09.2012. Sa vedem ce poate pe noroi, urmau niste coborari abrupte si foarte solicitante pe o bicicleta cu cadru hardtail, furca Rock Shox Judy 80mm. Nu odata am scapat ghidonul din mana pe aceste coborari.

Dupa fiecare coborare ajung jos cu un mare zambet, astea da cauciucuri !

Pe fata, acest Rubber Queen de 2.4 chiar si la o presiune de trei se comporta exemplar pe noroi, mocirla, pietre, nisip … orice ! Daca nu sunteti siguri ca stapaniti bine technica de coborare, va recomandam sa reglati presiunea in asa fel incat, cand sunteti pe bicicleta cramponajul exterior al cauciucului sa atinga suprafata de rulare.

Casca si ochelarii cu lentila transparenta inaintea Rubber Queen-ului. In practicarea ciclismului montan, lucruri rele se pot intampla cand nu sunteti constienti de riscurile carora va expuneti.

Franele ca si caucicurile, bune de tot .. opresc cu un deget pe coborarea de la Cetatea Siria, pe noroi ! Diferenta mare fata de vechile frane Deore. Frane compuse din : v-brake Avid Digit5 + saboti SwissStop + potcoave Acor + manete Avid Speed Dial 7 cu bowdene Jagwire.
Vizionare placuta.

 

Muzica : Hilltop Hoods – Still Standing

Coborarea de la Cetatea Siria in Muntii Zarandului, Martie 2013

Coborarea spre Galsa in Muntii Zarandului, Martie 2013

Coborare spre Covasant pe Varianta Doi in Muntii Zarandului, Martie 2013

Muzica : DJ HeTas – What you say (imogen heap) (DubStep Remix)

Ploaie cu soare de la cetatea Siria
Ploaie cu soare de la cetatea Siria

Aventuri pe bicicleta In cautarea primaverii

Aventuri pe bicicleta – In cautarea primaverii

Casca ? Este.
Ochelari ? Sunt.
Apa ? Da.

Altceva ? Optional : ceva dulce, ceva sarat, harta, camera, pompa, trusa petice, leviere, multifunctionala, aparat foto-video etc.
Am plecat!

O iarna blanda tocmai a trecut. Ursul nu si-a vazut umbra in doi februarie asa ca se anunta o primavara lunga si frumoasa. Am plecat in cautarea ei prin Muntii Zarandului. Daca doriti sa plecati intr-o aventura pe bicicleta, aveti o multime de trasee de bicicleta in Muntii Zarandului, rasfoiti site-ul. Vezi Harta Muntii Zarandului

Vestitorul primaverii poate fi gasit si pe creasta muntilor undeva la peste 480m altitudine. O vreme frumoasa de inceput de Martie, soare cu dinti, dar totusi placut pentru dezmortit oasele la o pedala prin Muntii Zarandului.
Daca aveti o imbracaminte adecvata e si mai placut. Aveti nevoie de cel putin un tricou de schimb, pentru un confort sporit dupa urcare.
Dupa o tura pe creasta cu popas la Cetatea Siria caut din ochi varianta sa cobor spre Galsa. Gasesc coborarea si tot la vale sa vedem ce-i pe aici.

Drumul este destul de uscat cu portiunile pe N care sunt mai noroioase. Coboarea spre Galsa este una abrupta la inceput, destul de tehnica si cu mai mult nisip de la aproximativ jumatate.
Face hardtailu’ fata, mai ales ca a primit un mic upgrade. Furca tot Rock Shox Judy TT dar e perfecta pentru aventuri pe bicicleta.
Lasam Cetatea Siria pe culmi si in vale intalnesc o turma de mioare. Uiteeee…prima papadie la inceputul lui Martisor ! Excelent, primavara bate la usa…iarna ne vedem la “anu” !!!

Spor la pedalat in sezonul 2013.

Vizionare placuta

 

in vale Siria
in vale Siria

Tura de relaxare cu bicicleta in Judetul Arad

Tura de relaxare cu bicicleta in Judetul Arad : Siria – Feredeu – Siria

“Aventuri Pe Bicicleta13” Tura de relaxare cu bicicleta in Judetul Arad : Siria – Feredeu – Siria

Dorim sa va informam urmatoarele:

“Aventuri pe bicicleta” nu au nici o forma “legala” de organizare si nici nu vor sa aiba. Consideram ca putem promova mersul pe bicicleta  fara a fi nevoie sa ne oficializam “situatia”. Acesta este logo-ul nostru : “Aventuri pe bicicleta” , urmeaza si grafic.

“Aventuri pe bicicleta” va doreste lant intins si uns tot timpul !

02.2013 Am primit o camera noua din partea producatorului, deci “Aventuri pe bicicleta” continua !

Va prezentam primul traseu pe bicicleta filmat in 2013

Tura de relaxare cu bicicleta in judetul Arad pe traseul Siria – Feredeu – Siria

Plecam hotarati din Siria si dam piept cu prima “catare” cu panta de pana la 19%. Trecem cumva si de prima portiune si ajungem pe drumul de masina unde ne-am regrupat. Continuam ascensiunea pe un drum candva pavat pana la drumul care intra in padure pe marcaj “Cruce Albastra”. Continuam pe acest marcaj pana la soseaua asfaltata care duce la Manastirea Feredeul din deal. Coborarea a fost pe drumul asfaltat, o coborare rapida, sa aveti grija !

Vizionare placuta

 

Aventuri pe bicicleta – Competitia Judetului Arad la Ciclism Montan – Arad Bike Race 2012 – Siria, Arad

Aventuri pe bicicleta – Competitia Judetului Arad la Ciclism Montan – Arad Bike Race 2012 – Siria, Arad

Prima parte din traseul de 40km Arad Bike Race 2012, Competitia Judetului Arad la Ciclism Montan 09.09.2012

Startul a fost dat in Localitatea Siria din Judetul Arad, se anunta un concurs de ciclism montan pe cinste. La start fiind aliniati in total peste 350 de concurenti, la prima editie. Zona Siria este punctul principal de plecare pentru trasee cu bicicleta din Muntii Zarandului. Zona este ideala pentru practicarea ciclismului montan si ofera trasee din abundenta si pentru toate categoriile.

Aveti nenumarate trasee cu bicicleta in Muntii Zarandului cu plecare din localitatea Siria, rasfoiti site-ul.

Coborarea de la 9:30 incolo a fost facuta prima data.

Vizionare placuta !

 

A doua parte din traseul de 40km Arad Bike Race 2012, Competitia Judetului Arad la Ciclism Montan 09.09.2012

Coborari din cadrul competitiei Arad Bike Race 2012:

Aventuri pe bicicleta – Fast Forward (5x) – Arad Bike Race : deal Siria – Casoaia

Aventuri pe bicicleta – Arad Bike Race 2012 – Portiunea de padure (deal Siria-Casoaia)

Coborarea de la minutul 26:30 a fost facuta prima oara. Griji la dinastea daca nu esti sigur pe tine !!

Ultimul cadru brut cu vechea camera se numeste “GOPR8441”

Ultima bucata de aproximativ 2km, pana s-a oprit camera …

L-am intrebat pe omu ala daca is multi in fata. A raspuns ca da ca si cum ar fi toti in fata, am zis ca trebuie sa ma grabesc ca ajung ultimul.

Inainte de start ...
Inainte de start …

 

 

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – TRANSALPINA 2012

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – TRANSALPINA 2012

Dupa doua zile de Bucegi … Trezirea de dimineata, echiparea si sus! Catre gara din Brasov , catre Sebes, catre TRANSALPINA!!!!  Ajungem in Sebes, bem o cafa si pornim inspre ceal mai inalt drum public din Europa!? Innoptam in Sugag pe un teren de fotbal, iar dimineata devreme suntem langa drum cu ‚ia-ma nene!’, deoarece trebuia sa ajungem in Targu Jiu catre seara, si drumu’i luuuung peste munti… am dat de niste masini ce faceau transport cu lemn, am incarcat bitiglele si dusi-am fost pana inainte de coboare spre Obarsia Lotrului de unde incepea partea interesanta a  Transalpinei

Incepeam Transalpina cu coborare lunga si de viteza pana in Obarsia Lotrului. Intr-o curba colegul cu camera era sa ia un logan albastru, l-am avertizat la fix!

Ultimii 20 km de urcare intensa, care scoteau untu’ cel mai fin din tine… foarte dificil, mai ales ca eram cu niste cauciucuri deloc de sosea + bagaje pe portbagaj + in spinare fiecare avea „inca o persoana”. INTEEEEENS!

Dar pe drum ne tot intalneam cu biciclisti, ori care nu mai puteau ori erau pe punctu’ de a claca, dar am intalnit un Gabi care era foarte hotarat el de felul lui; fara tricou, in slapi si cu un geamantan imens in spate, foarte prietenos,  cu care am impartasit o parte din drum, si il tot incurajam cu o fluierisca pe care o aveam la gat. HAI GABI!! DAI DAI DAI!!. Pe parapetii betonati ai drumurilor se vad mesaje pro uniunii Basarabiei cu Romania ‚BASARABIA E ROMANIA!  HONOR ET PATRIA!’

Si ajungem in varful soselei unde atinge punctul cel mai cel, in pasul Urdele la 2145m, unde se pune de targ mare targ! Plin de ceramice, branzeturi de zona buna, langosi cu 8 lei ( :o) , mici carnaciori si magneti de frigider care mai de care. Bagam niste branzeturi rare in traista si mergem mai la 50 metrii sa mancam, ca va dati seama ca noi am mancat niste biscuiti cu lapte de dimineata si asta fusese ‚batonul’ de energie pentru toata urcare pe care am facut-o! Copios de bun  in gol alpin!! Dar dupa cum spuneam trebuia sa ajungem in Tg Jiu pana se insera, deci nu trebuie sa ne asezam pe moale, caci ,time won’t wait’ si ne dam drumu in sfarsit pe Transalpina inspre Ranca / Novaci, care sincer pentru mine a fost si cea mai faina experienta pe bitigla pe un drum asfaltat pe care am trait-o , pe o vreme extraordinara cum nu se putea mai bine sa fie chiar in momentul ala, si care a facut sa fie unu din cele mai faine momente traite de mine, si am si prins cea mai mare viteza; 72 km/h cu bicicleta xc si eram cu un cort rotund imens in spate care ori actiona ca o vela ori ca niste aripi, depinde ce pozitie aveam:p Deci atentie mare la viteza ca puteti usor sa va pierdeti cu firea si sa ii dati talpa, mai mare decat va-ti fi imaginat, si cu umpic de nisip / pietris / masini pe drum se pot intampla accidente. ATENTIE LA NEATENTIE! Ajungem si in Novaci unde ne despartim si de Gabi care o luase catre Pitesti si ne gandeam ca daca ar fi un autobuz care merge inspre Targu Jiu ar fi perfect, dar era peste vreo ora si am zis ca daca tot suntem inca in forma sa o luam la pedala, oricum mai aveam aproximativ 42 km ceea ce era lejer intr-o zi obisnuita, dar de data asta ultimi 42 km au fost ca ‚cireasa de pe tort’ a excursiei…a pus punctul pe noi de nu ne-am mai vazut… Dar intr-un final ajungem in Tg Jiu chiar cand apunea soarele si ne oprim mai intai la coloana lui Brancusi sa ne adapam si intram in prima faza de relax…..pfuuuuuuuuu! ce zi!!!!ce drum!!!! Ne mai plimbam prin oras, si mergem in parcul central, pe sub poarta sarutului, asezandu-ne langa masa tacerii unde ne- am tras cu adevarat sufletele. Si aici se incheia calatoria noastra de o saptamana, plina de aventura si trairi intense, bineinteles nu va putem relata ce am simtit atunci din scris, dar pentru a ajuta sunt filmari cu toate traseele pe care le-am facut.

DA. O experienta pe care sigur o vom mai repeta si anul asta in vara candva; de data asta alte aventuri alte trasee, alte provocari prin munti nostrii incarcati de poveste si mit.

” AVENTURI PE BICICLETAAA!!!!  LASA FRANAAAAAAAAAA!!! DA-TI DRUMUU!! HIGHISEALAAAA!!!!:)))) ”

Vizionare placuta.

Vezi aici Coboararea de pe Transalpina 2012

pe Transalpina
pe Transalpina

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Cota 1400 – Sinaia

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Cota 1400 – Sinaia

De la cota 1400 pe asfalt pana ajungem in Sinaia. Aici puteam staaaaaaaaam, sa recapitulam ziua minunata care am avut-o, la o bere si pufuleti intr-un skate park unde niste adolescenti din zona ne-au aratat skill-uri impresionante.

Pfuuuuuuuuuu! Au fost 2 zile de Bucegi cum nu s-au mai vazut !!! O amintire care nu o sa treaca niciodata, si inca o data recomandam Bucegii, muntii, bicicleta, miscarea.

Coborare de la cota 1400 - 2008
Coborare de la cota 1400 – 2008

Crucea Caraiman in departare

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Crucea Caraiman (Crucea Eroilor) – Varfu’ Omu

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Crucea Caraiman (Crucea Eroilor) – Varfu’ Omu

Pana ajungem la el ne minunam in fiecare moment de privelistile de care dam pe drum, si recomand tuturor daca ajungeti pe acolo neaparat sa mergeti pana la ‚omu’ ca merita!! Si ajungem la cabana ‚omu’ ddam de un vant care modela stanca ( asa puternic era) si ne intalnim cu un alt ciclist din Zarnesti care mai era cu alti doi prieteni rupti in muschi da ultra extaziati de locul unde erau.

Si ne bagam inauntru in cabana din piatra la o bere. Cand intrebam daca ii de la frigider berea ne raspunde tanti ca „nuuu, ii din beci”. Ok, si cand o aduce ii mai rece decat din orice frigider:)) deci imbracati va cand mergeti pe vf Omu!

 

Crucea Caraiman in departare
Crucea Caraiman in departare

Langa telecabina Babele

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Babele – Sfinxul – Crucea Eroilor (Cruce Caraiman)

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Babele – Sfinxul – Crucea Eroilor (Cruce Caraiman)

Ajunsi sus ne minunam de formatiunile sapate in piatra de intemperiile vremurilor, facem niste poze, pe langa alti zeci de turisti aflati acolo, si mergem pe treseu catre vf Caraiman. Un punct de vedere asupra intregii zone Azuga, Busteni, Sinaia, cu simbolul locului, crucea imensa care binecuvanteaza zona. Luam pranzul langa cruce, si ne indreptam inspre vf. Omu; cel mai inalt varf din zona (2507 m).

Langa telecabina Babele
Langa telecabina Babele

Urcarea cu Jeepurile

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Urcarea cu jeepu’: Telecabina Busteni – Telecabina Babele

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Urcarea cu jeepu’: Telecabina Busteni – Telecabina Babele

Dis de dimineata ne trezim, bem cafeaua si pornim inspre gara Brasov, sa luam trenul spre Busteni.

Ajunsi in Busteni, ne dam seama ca la telecabina spre ‚Babele’  era o coada de vreo 2 ore!! Si fiind cu bicicletele trebuia sa platim absurd de mult. Si pe langa coada stateau „baietii’ cu jeepurile sa ia oameni sa ii duca pana sus intr-o cursa demna de lotul national de off road!:))  am pus bicicletele pe jeep, le-am legat bine, si am pornit inspre complexul Babele-Sfinxul. Asa o cursa nu prinzi de multe ori in viata…serios!

Ne-a dus Madalin (omul cu jeepul) pe niste trasee, care de fapt nu erau trasee; o luase altan prin munte, prin niste locuri pe unde avea loc sa treaca cu jeepu. Asta da OFF ROAD!! Pe niste penti pe care abia urci pe picioare, jeeepul ala imens cu 8 locuri putea sa urce fara probleme si soferul relaxat putea la fel de bine sa si bea o cafea in timp ce urca:)). excelent sofer! PUTEREA ZIMBRULUI !!

Urcarea cu Jeepurile
Urcarea cu Jeepurile

Traseul spre Pestera de Gheata

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul spre Pestera de Gheata

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul spre Pestera de Gheata

Era ora cinci trecut deja si in fata noastra statea si ne mai astepta traseul spre ’Pestera de gheata’.  Cam nesiguri din cauza lipsei de timp, pentru ca mai aveam cel mult doua ore de lumina, dar nu degeaba purtam numele de ’AVENTURI PE BICICLETA’ !  hehe:)

Si am luat-o in sus spre pestera pe un traseu hard to the core !! push bike la maxim !!!!!

Foarte putin pe bicicleta,  cu treptele inalte de nivel formate de radacini (n-are rost), aventura in toata regula. Ne oprim la vreo ora de pestera din cauza ca nu prea mai era soare.. si ne asezam la un panoramic cu Brasovul undeva in departare, vizualizam ce am urcat si ce avem de coborat!!

Aici e partea distractiva. Foarte tehnic traseul inca o data!!!  Sincer nu ma gandeam ca pot cobora cu cadru fix pe acolo, dar adrenalina si-a facut treaba cum trebuie si mi-a dat voie sa cobor fara nici o problema majora:)

Pfuuuuuu…. ce prima zi de Brasov! Si seara ne-am facut planuri indraznete :P, urma o zi de “Aventuri pe bicicleta” la inaltime prin Muntii Bucegi.

Traseul spre Pestera de Gheata
Traseul spre Pestera de Gheata

Drumul care coboara de la Sapte Scari

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Coborare de la: Canionul si Cascada Sapte Scari

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Coborare de la: Canionul si Cascada Sapte Scari

Dupa ce ne-am clatit putin corpurile in aerul din canion, am iesit si i-am dat blana pana jos ca-i foarte tare coborarea:D o pana scurta chiar la sfarsitul traseului la drumul principal dar nu pune nici o problema (nu opune rezistenta cum s-ar zice:)))

Drumul care coboara de la Sapte Scari
Drumul care coboara de la Sapte Scari

Canionul Sapte Scari

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Camping Darste – Canionul si Cascada Sapte Scari

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Camping Darste – Canionul si Cascada Sapte Scari

Ajungem in Brasov pe la 3 noaptea, si din oboseala majora care o aveam in noi, ne-am instalat cortu in mijlocul orasului undeva in incinta …. , fara motive de disrespect fata de institutia respectiva dar pur si simplu acolo era singurul loc de care am dat la ora aia in care puteai sa ascunzi noaptea un cort, si am luat un somn adanc pana ne-a ginit paznicu si nu ii venea sa creada ca vede un cort ascuns dupa tufe in mijlocu orasului:))

Cum nu prea stiam Brasovul, la 7 dimineata, ne-am plimbat prin oras sa dam de un shop specializat.  Si am dat de PROBIKE cu o gramada de echipament si voie buna si oameni faini. Tzac pac roata schimbata, ne-am pornit iar la drum. Am campat in Darste Camping, si am pornit in directia Predeal, catre Canionul ‚Sapte Scari’, un traseu exceleeent dar dificil, foarte tehnic cu radacini peste tot, poduri din barne si trunchiuri, am dat si de un izvor care din mijlocul drumului rasarea, si evident ca ne-am umplut traistele cu apa de izvor, cat sa avem si la camping. Si ajungem la baza canionului si cascadei, unde dam de un MUNTE DE GUNOI!!! FOARTE RESPECTABIL DIN PARTEA UNORA DIN NOI!..SAU TREBUIA SA SPUN MULTORA?!

Si incepem a urca pe super instalatia de scari cu rugina care deja manca din maduva barilor, (si platforme fara prea multe scanduri, deci….GRIJA LA MOMENT MAXIM!) dar suntem prea obisnuiti cu scenarii de genul asta ca sa mai bagam de seama, si ii dam ’electroputere’ inspre sus:)   Exceleeeeeeeent traseu si si un loc foarte incarcat energetic. Apa face minuni, va spun!!!  Merita vizitat cu proxima ocazie!

Canionul Sapte Scari
Canionul Sapte Scari

Plecam de la Sarmizegetusa Regia

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Sarmizegetusa Regia – Costesti

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Sarmizegetusa Regia – Costesti

– A venit si povestea “Tura Mare” scrisa de cineva mai talentat (Camil) multumim –

A doua zi pornim tot prin zona in recunoastere pe trasee si nu neaparat, si plimbandu–ne pe acolo, lovesc la un momentdat un damb si simt eu ca se invarte mai greu roata din spate dupa chestia aia, si ma uit… Aveam janta puscata  pe lung vreo 3cm si o portiune care freca pe sabot:)) !!! Asta da!!  Oricat te gandesti sa iti iei cu tine tot ce ai nevoie pentru excursia cu bicicleta (piese, scule, piese de schimb, uleiuri..etc) niciodata nu te poti gandi la tot. Da chiar nu ma asteptam sa se intample chestia asta, mai ales in a doua zi de „Aventuri pe bicicleta” in „Tura Mare”!! Pfuuuu….pai trebuie schimbat planul in cazul asta. Aveam de gand sa pornim inspre Transalpina in ziua urmatoare prin varful Godeanu – Sureanu. Si mai planuiam sa facem si Transfagarasanu’ in excursia asta dar cu intarzierea de care am dat acum, nu cred ca mai prindem noi si drumul ala.

Trebuie sa rezolvam problema si sa ajungem intr-un oras mai mare, sa gasesc un service sa imi schimb roata. Ne luam ramas bun de la daci si ne intoarcem inspre Orastie de unde luam tren hotarati spre Brasov. La primul schimb de trenuri, obositi rupti, gresim trenul si ajungem in Alba Iulia.  E bine si aici … la somn!

Plecam de la Sarmizegetusa Regia
Plecam de la Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Orastie – Costesti – Sarmizegetusa Regia

Aventuri pe bicicleta – Tura MARE – Traseul: Orastie – Costesti – Sarmizegetusa Regia

– A venit si povestea “Tura Mare” scrisa de cineva mai talentat, multumim –

Savureaza Tura Mare, aici incepe !

Ne hotaram sa plecam cu trenul in miez de noapte pentru a ajunge in Orastie pe dimineata si sa plecam inspre capitala dacica Sarmizegetusa Regia pe racoare. Dimineata luam micul dejunul „campionilor” pe o banca in centru, (va dati seama ca fiind la inceput de drum eram supra incarcati cu mancare si tot tacamu’, si ne tot imbiam unu pe celelalt cu chestii ce le aveam ca sa se duca mai repede din greutate :P).  Ne pornim inspre Costesti de unde aveam sa urcam inspre Sarmizegetusa. Dupa un drum cu inclinatie usoara, asa ca o urcare ‚mocaneasca’ care nu se mai termina, ajungem in Costesti unde tragem o halta si un pui de somn, (obositi dupa trenul de noapte).  Inca o cafa, si o baie in rauletu din zona pentru trezire si am pornit inspre ‚Capitala’.

Pe drumul de pamant, praful de vara era sef !  Peste tot praaaaaaf!!! Si cum era o inclinatie putin mai mare, transpiratia si praful se mixau la fix. 😀 Si dupa „niste” ultimi 4 km in panta mare ca si masinile se chinuiau sa urce, ajungem la poarta de vest a cetatii.  WOHOOOO!! Deja se simtea aerul strabunilor !  Intram in complexul sanctuarelor si ramanem  marcati de incarcatura spirituala ce misuna peacolo,  sanctuare unu langa altul, si discul solar imens !!! Plin de oameni prin sanctuare ce se incarcau energetic de la ‚bunici’.  Incepem sa ne plimbam si sa facem cunostinta cu locul magic. Seara campam langa poarta vestica (nu este permisa camparea nici macar la poarta, dar nu a trecut nici un jandarm sa ne vada.)

Facem un foc, un ceai cald si incepem cu povestile despre legendele cu comorile dacice si orasul din munte de  peste 200  km patrati …

Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia

trasee turistice marcate in muntii zarandului

Aventuri pe bicicleta : Siria – Cetatea Siria – Feredeu – Casoaia – Agrisu Mare – Maderat – Siria

Aventuri pe bicicleta : Siria – Cetatea Siria – Feredeu – Casoaia – Agrisu Mare – Maderat – Siria

Harta traseului: http://www.bikemap.net/route/1791069#lat=46.254644653642&lng=21.707355&zoom=12&maptype=ts_terrain

Am plecat in recunoasterea traseului de 40 de km din cadrul competitiei “Cupa Judetului Arad la Ciclism Montan”. Aceasta v-a avea loc in data de 9 septembrie 2012 in localitatea Siria din judetul Arad.

Sa nu plecati fara apa la voi, mai bine mai multa decat mai putina.

Tineti marcajul de concurs !

Traseul incepe cu o urcare numai buna pentru incalzire cum ar zice unii sau “sfarsheala” cum ar zice altii. Totul depinde de antrenament si alte cele. Trece si urcarea cumva, cu peisaje frumoase pe drum, puteti sa va opriti sa mai admirati din cand in cand. Dupa urcare drumul intra dreapta in padure.

De aici tineti tot marcaj “Cruce albastra” pana langa Manastirea Feredeu. Aveti si de urcat putin dar si coborari faine.

In continuare drumul urca putin pana intalnim marcaj de creasta “Banda Rosie”. Tinem marcajul in directia Casoaia pana la intersectia cu varful Highis. Coborari faine pana aici.

Aici o luam pe marcajul “Bulina Galbena” pana in Casoaia. De aici traseul e pe asfalt si trece prin Araneag, unde facem dreapta spre Agrisu Mare tot pe asflat.

Cand se ajunge in Maderat pe asfalt se face stanga si urmeaza urcarea spre cetatea Siria.

Pe urcarea spre cetatea Siria, la un moment dat e putin de impins bicicleta dar merita admirat si peisajul. Se intra in padure si ajungem pe drumul pe care am urcat la inceput.

Se coboara pe un drum care candva era pavat, acum cu pietris si nisip.

Sfat! Nu depasiti viteza la care v-a simtiti in siguranta, nu are rost sa fortati aiurea.

Da cu un city bike, cine poate .. poate cu orice ! Riderul citybike-ului se numeste Voda Alexandru si a obtinut locul 1 la categoria lui, pe traseul de 40km din cadrul Arad Bike Race 09.09.2012 (nu cu citybikeul, dar putea!). Felicitari !!!

Vizionare placuta.

trasee turistice marcate in muntii zarandului
trasee turistice marcate in muntii zarandului

Undeva in muntii apuseni - sursa imagine totb.ro

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni – Traseul: Vartop – Stei (BH)

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni – Traseul: Vartop – Stei (BH)

A trecut o noapte in care am dormit dus dupa traseul din Stana si urmeaza coborare pana in Stei.
Ma trezesc pe la 7, zabovesc pret de o cafea si am plecat. Planul era sa cobor offroad nu pe asfalt, nu e sa fie. O iau la goana in jos, fain fain ! Pacat ca nu am putut folosii si pinionul mic 🙂  Expeditia in Apuseni se terminat cu coborare pana in Stei, de unde iau autobuzul spre Arad.  Foarte fain a fost, inapoi in Muntii Zarand.

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni – Traseul: Camping Glavoi(Padis) – Arieseni

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni – Traseul: Camping Glavoi(Padis) – Arieseni

Eram in Campingul Glavoi, veneam din Stana de Vale. Dupa ce am servit niste placinte cu branza si vreo doua berule am plecat spre Arieseni.

Stiam ca am de urcat putin dupa care coborare pana in centrul Arieseniului. Yuhuuuu, spre coborare inainte !
Un traseu deosebit de frumos care trece prin curtea oamenilor si peste multe garduri. Gasiti multe izvoare pe drum asa ca nu-i nevoie sa carati apa.

Un picnic intr-un loc cu peisaj frumos si plec pe coborare. Urmarit de mai multi caini cu caucicurile la limita aderentei fortez si ajung repede in Arieseni. Aici domnea o atmosfera de sarbatoare, era “Sfanta Maria Mare”. Toata lumea imbracata elegant si curata.
Eu veneam din Stana de Vale peste munti.
Las bicicleta jos langa o masina plina cu lubenita. Ma pun in fund langa bicicleta si “devorez” o “lebenita” sanatoasa, spre surprinderea “romanilor”.
Inapoi pe bicicleta ca pana in Vartop unde inoptez mai era ceva de urcat. Am urcat portiunea aia pe intuneric si racoare pana am ajuns la pensiunea unde ma astepta o baie calda si somnul cel dulce.

A fost o zi lunga si deosebit de frumoasa prin Muntii Apuseni. Va recomand sa vizitati aceste locuri, care pe mine m-au fascinat !

Vizionare placuta si pedala usoara !

Undeva in muntii apuseni - sursa imagine totb.ro
Undeva in muntii apuseni – sursa imagine totb.ro

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni – Traseul : Stana de Vale – Camping Glavoi(Padis)

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni – Traseul : Stana de Vale – Camping Glavoi(Padis)

Ma trezesc dimineata undeva pe la ora cinci. Era racoarea aia faina a diminetii care anunta o zi calduroasa. In Gara am surpriza sa aflu ca trenul nu circula, era sarbatoare “Sfanta Maria Mare”. Nu-i problema zic eu, eram hotarat sa fac acest traseul in acea zi. Caut un autobuz pana in Oradea, din Oradea pana in Beius cu maxi taxi si eram la 27 km de Stana de Vale.
Din Beius singura varianta pe care o aveam era pedala, asa am facut pana in Budureasa.

Budureasa e un sat foarte dragut la baza muntelui, de aici incepe urcusul. Treceam pe langa biserici cu lumea care iesea de la slujba si iti dadea binete, in acelasi timp urandu-ti drum bun.

Nu stiu ce-mi vine si ma opresc la un bar din localitate sa beau o bere. Poate sa-mi fac curaj pentru ce venea, aventura cu bicicleta in Muntii Apuseni.

Stau la masa cu doi localnici care ma intreaba “incotro ma indrept eu asa hotarat”?  Le zic planul, la care ei ziceau sa las bicicleta aici la ei sa o iau la picior ca e imposibil cu bicicleta. Ca incredibil ce vreau sa fac, nu le venea sa creada ce nazdravanie or mai auzit. Ziceau ca ma racesc, ca ma prinde ceata si nu mai vad nimic in fata mea si ma pierd … cate si mai cate stiri de la ora 5(cinci).

Zic bun, sanatate oameni eu am plecat ca imediat ma razgandesc.

La nici 100 de metrii de locul cu povestiri de descurajare astept ocazia care sa ma urce. Nu stau mult prind ocazie si in 10 minute eram sus.
Era ora 13:00 cand am inceput traseul pe marcaj “Banda Rosie”. Dupa partea de “carry bike” clar si pentru oricine a-ti cam scapat de ce-o fost greu. Peisaje deosebite pe tot drumul, zone unde nu se poate merge pe bicicleta decat daca chiar insitati … si poate nici atunci.
Multe afine daca mergeti la sfarsitul lui Iulie, griji la urs.

Coborare spre Padis este la inceput cu pietre dupa care tot mai buna.
Erau si alti biciclisti pe traseu, foarte fain !
Un traseu nerecomandat celor care au descoperit/redescoperit de curand bicicleta.

Sa mergeti pregatiti cu apa, mancare, camera, pompa, petice.

Fara Casca si ochelari cu lentila deschisa plecati degeaba de acasa 😛
Nu e recomandat sa faceti traseul in sens invers, pentru ca aveti portiuni lungi unde o sa coborati pe langa bicicleta.
Vizionare placuta si trasee frumoase ca asta sa aveti !

 

Urma coborarea .. intre Stana de Vale si Glavoi
Urma coborarea .. intre Stana de Vale si Glavoi

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni – Traseul : Camping Glavoi(Padis) – Sudrigiu(E79)

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni – Traseul : Camping Glavoi(Padis) – Sudrigiu(E79)

Campingul Glavoi e punctul de plecare al acestui traseu. Multa animatie in acest camping si gasiti de toate pentru toti la preturi bune. Nu are rost sa carati de acasa prea multe.
Foarte frumos pe aici sa stai cu cortul cateva zile, ideal !
Nu aveam nici cort iar cazare pe acolo nu gasiti asa ca am luat-o spre vale !
Se urca putin pana se ajunge la intersectia cu drumul ce o ia spre Cabana Padis, aici am coborat spre Sudrigiu.

Drumul atunci se construia probabil ca acum e numa bun. Frumos peisaj pe coborare si un rau cu o albie deosebit de frumoasa. Neaparat sa va opriti acolo sa faceti o baie! 🙂 Ce va tot zic eu aici, dc stiti cumva un povestitor, “scriitor” bun sa ne dati de veste.

Vizionare placuta si spor la pedalat !

Zona numita la graduri din Muntii Apuseni  - sursa poza
Zona numita la graduri din Muntii Apuseni – sursa poza ioanaax.blogspot.ro

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni : Cetatile Ponorului

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni : Cetatile Ponorului

La o distanta de zece minute cu bicicleta din Campingul Glavoi se intra pe traseul spre Cetatile Ponorului marcat cu “Bulina Albastra”.
De aici aveti un drum destul de dificil de parcurs pe bicicleta. La un moment dat se lasa bicicleta undeva bine si se continua pe jos. Traseul e deosebit de frumos si tot se coboara pana se ajunge intr-un loc de unde se poate lua apa. Din filmulet nu va puteti da seama cat de mari sunt aceste “Cetati ale Ponorului”, impresionant !
Un loc musai de vizitat in Apuseni.

Vizionare placuta.

Traseu spre Cetatile Ponorului in Muntii Apuseni 2012
Traseu spre Cetatile Ponorului in Muntii Apuseni 2012

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni : Vartop – Arieseni – Camping Glavoi (Padis)

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni – Traseu: Vartop – Arieseni – Camping Glavoi (Padis)

Traseul incepe dimineata devreme, era racoare bine si aveam tot coborare pana in Arieseni. Se anunta o zi superba pentru pedalat !
Ajuns in centrul Arieseniului beau o cafea si ma indrept spre Cabana Padis pe marcaj “Triunghi Rosu”.
O urcare de aproximativ zece kilometri care ma duce prin locuri parca desprinse din poveste. La un moment dat marcajul “Triunghi Rosu” continua pe “Banda Rosie”.
Traseul trece prin curtile oamenilor si peste o gramada de garduri.
Dupa ce se urca atat urmeaza si coborare, zic eu !
Coborarea spre Campingul Glavoi (Padis) este scurta, abrupta cu pietre si lemne. Fortez destul de tare, bine ca nu s-au spart borcanele cu zacusca 🙂

Daca vreti coborare faina va recomandam sa faceti traseul in sens invers.

Daca sunteti scriitor si ne puteti ajuta cu rescrierea/corectarea articolelor va rugam sa ne contactati.

harta in arieseni tara motilor
harta in arieseni tara motilor

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni : Vartop – Groapa Ruginoasa – Vartop

Aventuri pe bicicleta – Expeditie in Muntii Apuseni : Vartop – Groapa Ruginoasa – Vartop

August 2012

Urc din Stei pana in Vartop cu autobuzul. Ajung sus, ma cazez, si dau o tura prin imprejurimi. Ce fain, sunt in Apuseni !
Servesc masa si am plecat spre Groapa Ruginoasa pe traseu marcat “Cruce Rosie”.
Push bike clar pentru mine, am timp sa admir zarea care se deschidea cu fiecare metru urcat. Fantastic pe aici cu mure si afine pe saturare, aer curat si voie buna.

Ma minunez cand ajung la Groapa Ruginoasa, impresionant. Incerc sa cobor pe marcaj “Banda Rosie”, nu merge si ma intorc la drumul pe care am venit.

Urma putina urcare si coborare abrupta la inceput cu bolovani mari. Sa aveti grija !

Pe sfarsit bolovanii dispar si pot sa ma bucur de prima coborare adevarata din Apuseni.

Harta traseu Vartop – Groapa Ruginoasa : http://www.bikemap.net/route/1971681#lat=46.515892625567&lng=22.64557315857&zoom=14&maptype=hybrid
Vizionare placuta.

aventuri pe bicicleta groapa ruginoasa
aventuri pe bicicleta groapa ruginoasa

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Sebis – Moneasa – Stei

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Sebis – Moneasa – Stei

Inca nu rasarise soarele si am plecat spre Muntii Apuseni. Pana in Sebis cu trenul, dupa care pedala !
Planul era sa ajung cat mai repede in Muntii Apuseni !
Pedalez sustinut pana in Moneasa, era o zi ideala pentru expeditie. In moneasa imi gasesc o geanta pentru portbagaj, o iau sa am de rezerva 🙂

Ma pun sa mananc ceva cand s-a oferit un tanar sa ma urce cativa kilometri. Nu refuz, urc si intind masa acolo. In timp ce serveam un pepene vine un biciclist care se intrepta in aceiasi directie … Muntii Apuseni.

Eram in Muntii Codru Moma si ma astepta o urcare pana la limita judetelor Arad si Bihor. De acolo se vedeau Muntii Apuseni, imediat ajung !!

Coborare rapida, uit ca aveam bagaj foarte greu si ii dau de se rupe geanta.

Noroc ca luasem din Moneasa si un “snur” cu care leg tot harnasamentul.

Continui coborarea pe un drum destul de bun cu locuri parca uitate de lume, pana ies la asfalt. Peisaj frumos cu Muntii Apuseni in departare dar tot mai aproape !

Ajung in autogara Stei la 12:09, unde ma astepta autobuzul care urca in Vartop !

Si am ajuns in Apuseni ?  🙂

Harta traseu : http://www.bikemap.net/route/1971671#lat=46.454176516538&lng=22.301855000001&zoom=11&maptype=ts_terrain

Vizionare placuta

aventuri pe bicicleta traseu sebis moneasa stei
aventuri pe bicicleta traseu sebis moneasa stei

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Lacul Trei Ape – Garana – Valiug – Resita – august 2012

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Lacul Trei Ape – Garana – Valiug – Resita – august 2012

Eram dupa Banat Mtb Maraton 2012 si ne pregateam sa plecam spre casi.

Pe cai ca se filmeaza, avem coborare aproape pana in Resita. O vreme ideala de pedalat. Tot la vale in viteza maxima depasim tot ce ne iese in fata.
O coborare faina cu peisaje la tot pasul si o tanti care apare pe drumul nostru … putea sa iasa urat.

Totul e bine, cand se termina cu bine!

Ajungem in Resita si incantati de coborarea facuta ne imbarcam si o luam spre casa.

Harta traseu : http://www.bikemap.net/route/1972645#lat=45.254114879715&lng=22.013035&zoom=12&maptype=terrain

Spor la pedalat si vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta traseu garana valiug resita
Aventuri pe bicicleta traseu garana valiug resita

Aventuri pe bicicleta – Banat MTB Maraton – Garana 5 august 2012

Aventuri pe bicicleta – Banat MTB Maraton – Garana 5 august 2012

Ne-am deplasat la Garana cu ocazia editiei a opta a Banat Mtb Maraton. Au fost patru trasee in total, alegem sa mergem pe cel de 50km.
Plecam cu jumatate de ora inaintea startului celor din tura de 80km si urcam pe asfalt pana pe Semenic. Cei din concurs au urcat prin padure.
Ajungem sus si ii asteptam pe cei de la tura mare. Au venit bine si hotarati! Un concurent striga dupa apa pe ultima urcare inainte sa ajunga pe platou .. s-o fi deshidratat in timpul noptii 😛
O vreme ideala pentru mountain biking si eram pe Varful Muntelui, ce-a fost mai greu a trecut. Admirand peisajul plecam mai departe pe traseul de concurs .. frumoasa zona.
Concurentii treceau pe langa noi de zici ca erau la concurs. Hey, chiar suntem in concurs !
Dupa punctul de alimentare de la jumatatea traseului urmeaza o portiunea pe care anul trecut am prins-o pe jos pentru ca s-a rupt urechea schimbatorului.
E o portiune faina cu padure deasa si arbori deosebitit la tot pasul. Racoare, adrenalina si un traseu impecabil marcat !
Trecem prin virajul unde anu trecut un concurent si-a pierdut roata spate pana ne oprim la un punct de alimentare intermediar, de unde mi-am recuperat roata pierduta 🙂

Foarte organizati baietii de la punctul intermediar “Banat MTB Maraton”, au de toate: apa, imbusuri, ulei, presa de lant … si priceputi !

Multe puncte de belvedere urmate de o coborare abrupta si iesim pe drum langa lacul Trei Ape. De aici pana de unde am plecat mai erau aproximativ zece kilometri, ii parcurgem intr-un ritm bun si ajungem la Finish!

Frumos traseul de 50km cu panorama deosebita si coborari de viteza in a doua jumatate.
Cum ne-au obisnuit cei de la Banat MTB Maraton si anul acesta organizarea a fost excelenta. Va recomandam si voua acest traseu.

Harta traseu Banat Mountain Bike Maraton 50km 2011 :

http://www.bikemap.net/route/1224769#lat=45.197465520339&lng=22.100975&zoom=12&maptype=ts_terrain

Vizionare placuta.

afis banat mtb maraton 2012
afis banat mtb maraton 2012

 

Aventuri pe bicicleta – Traseu – Siria – Casoaia – Soimos – august 2012

Aventuri pe bicicleta – Traseu – Siria – Casoaia – Soimos – august 2012

Era luna lui gustar (August) cand m-am hotarat sa plec intr-o aventura pe bicicleta prin Muntii Zarandului. Traseul meu avea sa fie unul in mare parte necunoscut si destul de greu.

Plec din Siria hotarat sa fac catararea spre Feredeu pe asfalt fara sa ma opresc pana sus. Usor de zis, mai greu de facut, dar ajung sus intr-o juma de ora. Bun !

In continuare ma alimentez cu apa, trec pe langa Manastirea Feredeu si urc pe marcaj “Bulina Albastra” pana dau de creasta principala a Muntilor Zarandului.  Pe marcaj “Banda Rosie” trec de Varful Fantana Rece pana intalnesc marcaj “Banda Galbena”.

Coborare pana in Casoaia !  Ajuns in tabara ma informez pe duce marcajul ce-l cautam “Banda Albastra”, care duce pana la cetatea Soimos.
Urmaresc marcajul pe un drum forestier, era bine daca continua pe aici !
Dintr-o data marcajul intra in padure si o ia drept in sus, daca nu aveti grija a-ti pierdut marcajul.
Cum ziceam incepe push bike-ul, si tot asa pret de vreo jumatate de ora. Cu ultimele puteri mai pedalez pana ies iar in marcaj de creasta “Banda Rosie” urmata de Varful Livorscu (561m), unde fac un popas binemeritat.

Ziceam eu ca de aici e simplu, numai coborare pana in Soimos … da de unde, aventura abia incepea.
Imi refac fortele si continui pe “Banda Albastra”, fain drum pe aici, cu coborari si urcusuri spre Cioaca Dulgherii. La un moment dat drumul devine tot mai salbatic. Pierd marcajul!  Las bicicleta si incep sa-l caut, in zadar … pierd si bicicleta printre vegetatia uriasa. O gasesc dupa o vreme si ma hotarasc sa cobor pe unde vedeam varianta.
Ajung pe o coborare cu cel mai accidentat drum pe care-l puteam gasii. La un moment dat imi cade schimbatorul, din cauza “urechii” improvizate. Aveam tot ce trebuia, il repar si continui coborarea de tip “hobby”. Ajung o vale mai incolo de valea Soimosului.
Aventura spre Cetatea Soimos se termina cu o baie in Raul Mures. Daca vreti sa faceti acest traseu va recomand sa faceti direct Siria – Soimos (fara coborare in Casoaia).
Multa bafta la gasirea marcajelor dupa ce treceti de Varful Livorscu!

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta in Muntii Zarandului , traseul Siria - Casoaia - Soimos
Aventuri pe bicicleta in Muntii Zarandului , traseul Siria – Casoaia – Soimos

Aventuri pe bicicleta – La cules de mure pe dealurile Siriei – august 2012

Aventuri pe bicicleta – La cules de mure pe dealurile Siriei – august 2012

Era o zi calduroasa, de inceput de August, cand am plecat pe dealuri sa culeg niste mure. O gramada de tufe pline ma asteptau !
In trei ore reusesc sa culeg aproape doua kilograme de mure delicioase.

Gonesc cu ele spre casa unde s-a lasat cu gem de mure si prajitura … aha !!!

Spor la pedalat si cules !

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Siria – Cetatea Siria – Manastirea Feredeu – Coborarea Pericoool – Siria

Aventuri pe bicicleta – Partea I din traseul Siria – Cetatea Siria – Manastirea Feredeu – Coborarea Pericoool – Siria

Tura de ciclism montan in Muntii Zarandului.

In prima parte plecam din parcul localitatii Siria, pe marcaj “Cruce Albastra” spre Cetatea Siria.
Urcarea pana sus are 1,6km si 360m diferenta de nivel. Era foarte cald, nu tocmai ideal pentru o asemenea miscare.

Dupa un efort sustinut, ajungem la cetate.

Ce bine, sus ne astepta odihna cu peisaj.

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta – Partea a II-a din traseul Siria – Cetatea Siria – Manastirea Feredeu – Coborarea Pericoool – Siria
In a doua partea din tura prin Muntii Zarandului parcurgem traseul Cetatea Siria spre Manastirea Feredeu.

Suntem la Cetatea de piatra din Siria. Calcam pe urmele lui Mihai Viteazul si dam un ocol cetatii, admirand peisajul care ni se ofera. Foarte frumos!
Dupa ce poposim putin plecam pe langa releul din Siria spre Manastirea Feredeu pe marcaj “Cruce Albastra”.

A fost si un mic incident dar a fost evitat cu success.

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta – Partea a III-a din traseul Siria – Cetatea Siria – Manastirea Feredeu – Coborarea Pericoool – Siria

In a treia partea din traseul prin Muntii Zarandului parcurgem bucata dintre Manastirea Feredeu – Siria cu coborare pe Coborarea “Pericoool”

Plecam spre Manastirea Feredeu sa luam apa, fetele raman sa pregateasca masa … festin a fost 😛

Mancam putin si plecam ca ne prindea noaptea si se punea de-o furtuna. Coboram dupa traseu, pe Coborarea Pericoool, o coborare foarte buna de 3km.

Sa nu va uitati Casca de protectie si Ochelarii cu lentila deschisa !

Recomandam acest traseu tuturor care au descoperit sau redescoperit de curand bicicleta. Pedala usoara !

aventuri pe bicicleta la cules de mure pe dealurile siriei

Aventuri pe bicicleta – La mure pe dealurile Siriei – 27 iulie 2012

Aventuri pe bicicleta – La mure pe dealurile Siriei – 27 iulie 2012

Dupa cateva zile de ploaie ma incumet sa merg pe deal.

Cu trenul din Arad pana in Ghioroc. M-am adapostit vreo doua ore pana a trecut ploaia. Asa frumos a plouat, cum nu mai vazusem ploaie de peste doua luni !!

Plec spre Siria, soarele incepuse sa straluceasca puternic si era aerul ala ca dupa ploaie, fain!

Cu ocazia turei la mure, “am prins un iepure” si mi-am pierdut aipodu, dar a meritat!

Pe anumite portiuni drumul aluneca mai rau decat daca ar fi fost acoperit cu zapada. De evitat daca nu aveti cauciucuri bune.

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta – Coborarea Pericoool in Siria, jud. Arad – iulie 2012

Aventuri pe bicicleta – Coborarea Pericoool in Siria, jud. Arad – iulie 2012

Pe traseul Manastirea Feredeu – Cetatea Siria marcat cu “Cruce Albastra”, aproximativ la jumatatea distantei, dupa o coborare rapida si inainte de urcare lejera,  faceti stanga.  E o coborare foarte buna cu portiuni unde se pot atinge viteze de 70 km/h. Am denumit-o “Coborarea Pericoool“, autobanda am descoperit-o in 1 mai 2012. Calcooo, dar sa stii ce faci !

Folosirea unei casti de protectie, recomandat full face, va poate ferii de multe neplaceri. Bicicleta trebuie sa fie in stare buna de functionare si sa nu va uitati ochelarii cu lentila deschisa.

Aveti 3km de adrenalina pana jos la drumul asfaltat care urca la Manastirea Feredeul din Deal. Sa fiti precauti !

Aceasta este harta coborarii : http://www.bikemap.net/route/1960437#lat=46.246450142936&lng=21.66866&zoom=15&maptype=satellit

Vizionare placuta !

harta coborarea pericoool aventuri pe bicicleta prin muntii zarandului
harta coborarea pericoool aventuri pe bicicleta prin muntii zarandului

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Minisel – Barzava iulie 2012

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Minisel – Barzava iulie 2012

Ne trezim devreme dupa o noapte petrecuta la cort si plecam spre Barzava. Aveam vreo cativa kilometrii de urcare dupa care numai coborare pana in Barzava.

Un traseu frumos cu drum bun, puncte de belvedere si coborari de viteza. Ajungem repede in Barzava, unde facem mai multe popasuri.

Inainte sa luam trenul spre casa facem o vizita batranului Mures, unde ne imbaiem!

Era a doua zi dupa “Highiseala” si ne simteam excelent !

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta – Traseul: Ghioroc – Feredeu – Vf Highis – Nadas – Minisel

Aventuri pe bicicleta – Partea 1 din 3 – Traseul: Ghioroc – Feredeu – Vf Highis – Nadas – Minisel

Echipament fara care nu are rost sa plecati  de acasa : Casca de protectie si Ochelari cu lentila deschisa!

Echipament optional : Pompa, camera, kit de petice, imbusuri, aparat foto.
Pana in Ghioroc, cu trenul de 6:20.

In prima parte din traseul prin Muntii Zarandului, Ghioroc – Manastirea Feredeul din Deal, plecam din Ghioroc pe marcaj “Banda Albastra”. Prima la stanga, prima la stanga, prima la dreapta si tot drept pana sus. Simplu de zis 🙂

A inceput sezonul de mure !! Dupa ce ne delectam putin continuam urcarea pana aproape de Varful Capra (468m). Nici nu ai zice ca lacul Ghioroc e atat de mare dar nici ca o sa ai atat de urcat pana aici 🙂

Parcurgem cei 3km de urcare pe racoarea diminetii si ajungem in padure. Aici lasam marcajul “Banda Albastra” si cautam marcaj “Banda Rosie”.
Suntem pe creasta principala a Muntilor Zarandului, aer curat si racoare! De aici pana la Feredeu avem 12km de catarari provocatoare si coborari rapide.

La intersectia cu drumul care coboara la Manastirea Feredeul din Deal marcat cu “Bulina Albastra” o luam stanga. E o cruce acolo, imposibil sa-l ratati.

Ne alimentam cu apa de la Manastire, Varful Highis(799m) ne astepta linistit …

Il cucerim in partea a doua.

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta – Partea 2 din 3 – Traseul: Ghioroc – Feredeu – Vf Highis – Nadas – Minisel

In a doua parte din traseul prin Muntii Zarandului, pornim de le Manastirea Feredeul din Deal si ajungem pe Varful Highis la 799 metrii altitudine.

Despre Manastirea Feredeul din Deal (Schitul Feredeu)

Mii de oameni au căutat şi au găsit tămăduire sufletească la mănăstirea ortodoxă.

La doar câţiva kilometri de Şiria, în plină Podgorie a Aradului, maşinile se opresc, ies din drumul judeţean şi intră printre vii. De aici începe urcuşul spre Feredeu. Schitul se află într-o pădure deasă, lângă pârâul Feredeu, cunoscut a avea o apă vindecătoare, căutată de pelerini tot timpul anului.

Izvorul făcător de minuni

Dovezile aşezământului monahal sunt destul de greu de găsit, însă legenda spune că a existat un paraclis cu schit de lângă apa făcătoare de minuni şi dătătoare de sănătate. Unele izvoare istorice datează schitul la 1787, însă tradiţia locală vorbeşte de el încă de pe vremea turcilor. Istoricul maghiar Fabian Gabor menţionează că la „Feredeu era o apă vindecătoare”, iar alţi istorici ai vremii vorbesc despre „popa Pătru Gaja”, care ar fi oficiat slujbe la Feredeu. În 1870, un german a ridicat o cruce din banii săi drept mulţumire pentru faptul că fiica sa şi-a recăpătat vederea după ce şi-a spălat ochii cu apă din izvorul de la Feredeu. În însemnările preotul Nicolae Bâru povesteşte cum, proaspăt hirotonit, a venit în anul 1920 în prima sa excursie în această calitate la izvor, alături de mai mulţi credincioşi. În prezenţa a 500 de pelerini a avut loc o slujbă de sfinţire a apei. Peste 6 ani, părintele Bâru a înaintat o sesizare către episcopul ortodox Grigorie Gh. Comşa, referitoare la izvor, iar acesta în urma demersului, a cerut să i se raporteze exact situaţia de la Feredeu, pentru a stabili cum va putea fi utilizat izvorul „în slujba credinţei noastre şi a vieţii religioase a credincioşilor noştri”. La 31 august 1926, Oficiul Protopopesc Român al Şiriei, prin protoiereul Mihail Lucuţa, a adus la cunoştinţa episcopului date despre locul unde se află izvorul şi a lansat câteva sugestii cu privire la lucrările ce pot fi efectuate acolo. În acelaşi an, Comitetul urbarial Şiria a cedat o parcelă de teren pentru zidirea unei capele la Feredeu, precum şi o cantitate de lemne de construcţie şi o sumă de bani, cu condiţia ca Veneratul Consiliu Eparhial să aducă în stare de folosinţă, pe cheltuiala sa izvorul Feredeu. Istoricul arădean dr. Viorel Gheorghe Ţigu spune că a găsit în documentele din 1934 menţionat faptul că fetiţa Floarea Popoviciu, din Covăsânţ, şi-a recăpătat vederea după ce s-a spălat în mod repetat cu apă din izvorul de la Feredeu.

Pelerinaje, în perioada comunistă, la Feredeu

Preotul Nicolae Bâru a mobilizat Oastea Domnului din Covăsânţ, care a lansat un apel tuturor organizaţiilor Oastea Domnului din ţară, pentru a participa la un pelerinaj la Feredeu, pe 23 aprilie 1930. La 11 aprilie 1931, preoţii au pus piatra de temelie a paraclisului cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Actul comemorativ a fost pus în temelia paraclisului într-o sticlă ceruită. Un an mai târziu, pe 9 iunie a fost sfinţit paraclisul şi au continuat lucrările de construcţie a primei clădiri de locuit, o casă cu 3 camere. Atât construcţia paraclisului, cât şi a casei au fost făcute cu bani adunaţi din colecte publice. Istoricul arădean dr. Viorel Gheorghe Ţigu spune că, în perioada interbelică, aici a existat o biserică cu un clopot. „În anii 1950, la Feredeu existau un singur călugăr şi o capră. Atât”, spune dr. Viorel Gheorghe Ţigu. El îşi aminteşte că populaţia din Şiria îi aducea călugărului mâncare, în ciuda drumului anevoios. Episcopul Andrei Magearu venea la Feredeu, la slujbe. Apele izvorului au o uşoară radioactivitate, dar şi anumite minerale care fac adevărate minuni în rândul bolnavilor cu afecţiuni gastrice. Activitatea religioasă a continuat până la Decretul 410/1959, când schitul şi-a închis porţile. A fost preluat de Mănăstirea Hodoş Bodrog, care a continuat misiunile religioase. Clădirile şi amenajările izvorului s-au degradat, iar troiţa de lângă izvor a fost profanată de turişti.

În 1986 schitul a fost redeschis. Viaţa monahală a reînviat la Feredeu. Fosta bisericuţă a fost extinsă şi renovată. Au fost realizate alte clădiri anexe, un al doilea corp de clădire cu etaj, cu câte 8 camere pe nivel şi coridor, al treilea corp fiind trapeza cu bucătărie. Pentru că pelerinii urcau cu greu prin pădure, în 1995, la o distanţă de trei kilometri de mănăstire, între vii, a fost construită o bisericuţă cu hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.

Sursa : http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/manastirea-feredeu-locul-tamaduirilor-216178.html

Plecam de la Manastirea Feredeul din Deal si ne indreptam pe marcaj “Bulina Albastra” spre creasta principala a Muntilor Zarandului marcata cu “Banda Rosie”. Cand ajungem la marcaj (e o cruce acolo) o luam stanga … in dreapta Covasant, Ghioroc, Paulis.  Cotinuam pe marcaj “Banda Rosie” !

Drum destul de bun prin padure, racoare si aer curat. O zi excelenta pentru pedalat.

Multe urcari pe acest traseu urmate imediat de coborari unde se pierdea in altitudine.

Atingem 6 varfuri pana pe Varful Highis. In ordinea lor plecand de la Manastirea Feredeu:  Vf. Fantana Rece(573m), Vf. Carciuma(510m), Vf. Chicioara(508m), Vf. Cap de Drac(553m), Vf. Crucea Tiganului (537m), Vf. Livorscu(561m) urmat de Vf. Highis (799m).

Dificil drum cu urcari cu panta mare, abia asteptam sa ajungem in Varf unde hotaraseram ca vom poposii putin.

Dupa 35.7 km de unde am inceput traseul (Ghioroc), suntem pe Varful Highis!

A fost greu dar suntem sus la 799 de metrii la 50km de orasul Arad.

Padurea e prea deasa si nu este punct de belvedere, poate toamna sau iarna.

Vizionare placuta.

“P.S. Trenul pleca la 6:20 eu m-am trezit la 6:11 parca.”

Aventuri pe bicicleta – Partea 3 din 3 – Traseul: Ghioroc – Feredeu – Vf Highis – Nadas – Minisel

Suntem pe Varful Highis la 799 metrii altitudine !

A fost greu pana aici dar dupa ce ne-am odihnit si refacut puterile urmeaza coborare. Ramai cu bine, Highise !

O luam pe unde am venit pana intalnim din nou marcaj “Banda Rosie”, continuam pe acest marcaj.

Drumul coboara lin si iti ofere puncte de belvedere de la peste 700m altitudine, foarte frumos.

Intr-o parte a coamei, Apusenii semeti parca te chemau iar la miazazi Muresul serpuia in departare iar noi calaraream coama dealului ca intr-o aventura din basmele pentru copii !

Nici nu ne dam seama cum am trecut de Varful Ivanita (708m), ca am si pierdut marcajul. Il cautam, nimic … am pierdut “Banda Rosie”, nasol !

Drumul parea ca o ia stanga dar fara nici un fel de marcaj, pe acolo am luat-o si noi. O coborare scurta pana intr-un loc unde am gasit APA , era un izvor !!

Ce bine, de le Feredeu nu mai intalnisem apa. Cica ar fi inainte de Highis intr-o vale si pe Varful Ivanita o fantana.

Ne potolim setea cu apa rece, era in toiu verii, canicula … ne mergea bine 🙂

Am plecat pe coborare prin albia paraului plina cu pietre si tot felu, jalnic drum. La un moment dat s-a mai deschis si a fost din ce in ce mai bun. Coborare lunga si frumoasa cu peisaje si locuri deosebite prin Valea Cimercea.

Inainte sa ajungem in Nadas se vedea semet in departare Varful Highis si coama pe care am fost, impresionant.
Bem o bericica in Nadas si continuam sa pedalam pana aproape de Miniselul de sus, unde campam.

Fluturele s-a pus a treia oara la “poza” pana sa iasa primul cadru din filmare 🙂

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta - Harta Highiseala 2012
Aventuri pe bicicleta – Harta Highiseala 2012

 

Aventuri pe bicicleta – Coborare Feredeu – iulie 2012

Aventuri pe bicicleta – Coborare Feredeu – iulie 2012

Coborare de la Manastirea Feredeul din Deal in Siria, judetul Arad.

Era dupa o ploaie scurta, drumul putin ud. Este o coborare de 4 km cu inclinatie mare. Pe unele portiuni se pot atinge viteze de peste 90km/h. Va recomandam ca inainte sa plecati pe coborare sa ascultati daca vin masini.

Nu a-ti vrea sa intalniti una pe portiunile cele mai rapide 🙂

Enjoy the ride!

Aventuri pe bicicleta – Traseul 30 km – Moneasa Mtb Maraton 7 iulie 2012

Aventuri pe bicicleta – Traseul 30 km – Moneasa Mtb Maraton 7 iulie 2012

Harta traseu 30km Moneasa Mtb Maraton 2012 : http://www.gpsies.com/map.do?fileId=qmcfptmvubvuxxpv

In 7 iulie 2012 a avut loc primul concurs de ciclism montan din Moneasa. Peste 200 de participanti s-au aliniat la linia de start. Plec inainte sa se dea startul si dupa o catarare de 12 km ajung la primul punct de alimentare.Urmeaza niste catarari de tipul “push bike”. Dupa catarari ma opresc si astept sa vina concurentii. Primii trei aveau un avans considerabil pana aici.

Aventuri pe bicicleta – Partea 2 din 4 – Traseul 30 km – Moneasa Mtb Maraton 7 iulie 2012

O zi excelenta de pedalat prin Muntii Codru Moma pe un traseu bine marcat.

Urmeaza o portiune de coborare, montez camera pe spate si am plecat ! Dupa nici 2 minute camera nu sta pe pozitie si trebuie sa opresc.
Inapoi pe cap si continui traseul. Dupa inca cateva portiuni de catarare urmeaza numai coborare … in partea a treia.

Vizionare placuta.

Aventuri pe bicicleta – Partea 3 din 4 – Traseul 30 km – Moneasa Mtb Maraton 7 iulie 2012

O coborare solicitanta, la inceput abrupta cu multe pietre care se desprindeau. Trec cu putine emotii peste prima partea dupa care vine coborare pe un drum forestier la fel de plin de pietre. Multi concurenti au facut “Snake Bite” pe aceasta portiune.

Vizionare placuta.

 

Aventuri pe bicicleta – Partea 4 din 4 – Traseul 30 km – Moneasa Mtb Maraton 7 iulie 2012

Traseul continua putin pe drumul forestier si intram pe asfalt. Cu lantul uscat, mai avem cativa kilometri pana la “Finish”.

Au fost si accidentari care s-au lasat cu copci. Mai multa grija data viitoare !

Felicitari participantilor !

Cei din organizare au facut o treaba buna. Traseul a fost foarte bine marcat. Bravo!

Asteptam cu interes editia din 2013.

 

Moneasa Mtb Maraton 2012
Moneasa Mtb Maraton 2012

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Ghioroc – Siria pe creasta – iulie 2012

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Ghioroc – Siria pe creasta – iulie 2012

“Cu trenul pana in Ghioroc, in ultimul vagon”

Traseul incepe din centrul Ghiorocului, se urca pe marcaj “Banda Albastra” pana aproape de Varful Capra.
Dupa 3km, lasam “Banda Albastra”, care duce in Casoaia, si cautam inceputul marcajului de creasta din Muntii Zarandului “Banda Rosie”.
Parcurgem cei 15 km de traseu pe creasta si se ajunge la intersectia cu drumul ce coboara la Manastirea Feredeu, marcat cu “Bulina Albastra.
Coboram pana la Feredeu din Deal si continuam pe marcaj “Cruce Albastra” spre Cetatea Siria. Aproximativ la jumatatea drumului o luam stanga pe “Coborarea Pericoool”, o coborare excelenta !!
Dupa coborare se intra putin pe asfalt dupa care iar offroad, se urca un deal si se coboara foarte aproape de drumul de masina care duce la Releul si Cetatea Siria.

Un traseu cu poteca buna, de creasta, recomandat tuturor ciclistilor!

Aventuri pe bicicleta lacul ghioroc aproape de varful capra
Aventuri pe bicicleta – lacul Ghioroc, aproape de Vf. Capra

Aventuri pe bicicleta – Traseul “Hobby” – DHS Corvin Mtb – Mountain Bike Maraton 30 iunie 2012

Aventuri pe bicicleta – Traseul “Hobby” – DHS Corvin Mtb – Mountain Bike Maraton 30 iunie 2012

Am continuat aventurile pe bicicleta cu Traseul “Hobby” din cadrul concursului de ciclism montan DHS Corvin Mtb.

In data de 30 iunie 2012 ne prezentam la Castelul Huneazilor, Hunedoara, unde are loc startul competitie. Noi plecam inainte in recunoasterea traseului. Un traseu foarte bine marcat cu prea putina umbra pe catarari. Coborari periculoase si care nu erau de categoria “Hobby”, zicem noi. Un traseu dificil cu peisaje frumoase care merita facut!

Cu organizare de nota 10 (zece), concursul se recomanda singur.

Spor la pedalat !

Aici aveti harta traseului.

http://www.bikemap.net/route/1045466#lat=45.756780420195&lng=22.858655&zoom=13&maptype=ts_terrain

Vizionati filmuletul DHS Corvin Mtb 2012

corvinu mtb maraton traseul hobby
corvinu mtb maraton traseul hobby

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Arad – Cetatea Siria – Manastirea Feredeu – Lac Ghioroc

Eram in 2012 , la sfarsitul lunii lui ciresar Se anunta o zi ideala pentru practicarea ciclismului montan.

Pragatesc toate cele necesare aventurii pe bicicleta. Nu uit pompa, peticele, o camera, apa, gustare … uit casca si ochelarii!!

Pierd trenul si prima filmare HD incepe pe acelasi drum pe care am mers cu bicicleta pe deal prima oara, in 2003.

Arad – Siria pe sosea asfaltata – cetatea Siria

Nu-mi prea place pe sosea dar ii dau sustinut si ajung in sub o ora pana in Siria.

Daca ne place sa pedalam, sa incercam sa pedalam unde e aer mai curat!

De la fantana din parcul central se urca 1,6 km spre cetatea Siria.

La prima tura pe deal, baiatul care m-a adus, mi-a spus ca altii urca pe bicicleta prima jumatate. Mi se parea nu absurd, ci imposibil.

Ehhh … nu chiar !

In jumatate de ora sunt langa cetatea Siria. Aici gasim o panorama deosebita, atat de aproape de orasul Arad, pe care-l vedem in toata “splendoarea lui”

Aventura continua in partea a doua, cu traseul Cetatea Siria – Manastirea Feredeul din deal.

Aventuri pe bicicleta – Partea a doua din Traseul : Arad – Cetatea Siria – Lac Ghioroc

Ajung la Cetatea de piatra – Siria

Cetatea de piatră de la Șiria este zidită pe Dealul Cetății (496 m), dominând regiunea. Rolul îndeplinit de cetate era strategic, de apărare și economic având arondate 110 sate. Arhitectura cetății are câteva părți:

Corpul central clădit pe o stâncă de formă neregulată ovoidală cu diferențe de nivel.
La vest peretele este lung de 24 m, înalt și cu găuri. Spre nord se văd rămășițele unui donjon (turn). A dispus de încăperi iar la subsol comunică în curtea exterioară printr-o ușă ce se închidea după necesități.
Curtea exterioară avea dimensiuni de 36-38 m cu ziduri aproape intacte.

Istoric

Atestat documentar pentru prima dată în anul 1169, satul Șiria se prezintă la mijlocul secolului al XIV-lea drept reședință de cnezat. În secolul următor face parte dintr-un vast domeniu deținut între anii 1444 – 1445 de către Iancu de Hunedoara.

Parte din istoria localității, Cetatea Șiriei datează din secolul al XIII-lea. Un rol deosebit de important în viața acesteia l-au avut voievozii și cnejii români. Spre exemplu, un document din anul 1440 vorbește despre un anumit voievod Ștefan din Șiria. Posesie a lui Matei Corvin la începutul celei de a doua jumătăți a secolului al XV-lea, trece în între anii 1461-1464 sub stăpânirea familiei Bathory. În perioada răscoalei lui Gheorghe Doja, cetatea este vremelnic ocupată de cetele țărănești ale acestuia. Sub stăpânire otomană spre mijlocul secolului al XVII-lea, fortăreața servește drept garnizoană a lui Mihai Viteazul între anii 1599 – 1600. Ulterior, cetatea este ocupată din nou de către otomani în anul 1607 și deținută de către aceștia până în anul 1693. Din motive strategice, trupele habsburgice au distrus cetatea în anul 1784.

Locatie:

Cetatea Siria se afla in Comuna Siria, judetul Arad, la 27 km de orasul Arad. Puteti ajunge cu masina pe drumul DJ 79a sau cu trenul. Din comuna, spre cetate, se poate merge cu masina, pe un drum asfaltat. Comuna se afla si pe traseul drumului Lipova – Oradea, sau Arad — Staiunea Moneasa.

Obiective Turistice in apropiere: Castelul Bohus, Busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ion Russu-Sirianu, Monumentul Antoniei Bohus, Manastirea cu schitul de la Feredeu, Casa memoriala a lui Ioan Slavici, Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, Releul de televiziune.

Coordonate GPS: 46.266317,21.657284

Sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98iria,_Arad

Frumos loc.

De la Cetatea Siria o iau pe traseu marcat “Cruce albastra” , spre Manastirea Feredeu din deal.

Mănăstirea Feredeu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Șiria, județul Arad.

Mănăstirea Feredeu este așezată pe un deal, la altitudinea de 427 m. și este înconjurată de o pădure foarte deasă. Lăcașul de cult a fost ridicat în imediata apropriere a izvorului care a dat și numele mănăstirii, cu referire la existența unui feredeu renumit din zona Munților Zarandului până în podgoria Aradului.

Existența unui așezământ monahal la Feredeu este menționată pentru prima dată în urmă cu mai bine de 215 ani, când în imediata apropiere a locului unde a fost înălțată mănăstirea, se afla un schit cu un paraclis lângă un izvor cu apă făcătoare de minuni.

După unele informații care s-au transmis din generație în generație, rezultă, că schitul a existat și în perioada anilor când o bună parte din teritoriile de pe Valea Mureșului Inferior, din Banat precum și din Țara celor trei Crișuri s-au aflat sub stăpânirea turcilor pâna în jurul anilor 1699 când a fost încheiată Pacea de la Karlowitz.

În perioada acelor ani, la schitul de la Feredeu a trăit un călugăr pe numele Filimon, care a fost ucis de către turci înainte să părăsească această regiune, pentru faptul că de nenumărate ori a cerut cu crucea în mâna ridicată de-asupra capului cotropitorilor păgâni să părăsească aceste meleaguri.

SURSA : http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Feredeu

 

Aventuri pe bicicleta – Partea a treia din Traseul : Arad – Cetatea Siria – Lac Ghioroc

Lasam in spate Manastirea Feredeu si iesim in traseul principal din Muntii Zarandului, “Banda Rosie”. Aici o luam dreapta si tot pe creasta si “Banda Rosie” pana aproape de coborare in Ghioroc.Un traseu bun cu cateva puncte de belvedere si catarari provocatoare cu coborari rapide !

 

Aventuri pe bicicleta – Partea a patra din Traseul : Arad – Cetatea Siria – Lac GhiorocCoborarea de langa Varful Capra – Lac Ghioroc

Coborare la inceput abrupta si cu multe pietre, de viteza pe ultima parte. Sa aveti grija !”Pe o ureche intra pe alta iese !? :)”Faina tura, o recomandam.Traseu facut in 27 iunie 2012

 

Ruinele cetatii din Siria
Ruinele cetatii din Siria

Aventuri pe bicicleta – ATENTIONARE – Al treilea an de deal – Siria 2006

Aventuri pe bicicleta – Al treilea an de deal – Siria 2006

Buna ziua, biclistilor, sanatosi si voiosi.

Sa nu plecati la ture fara casca de protectie, recomandabil full face. Daca sunt ture cu coborari obligatoriu si ochelari cu lentila deschisa. Peticele, camera si pompa puteti sa le uitati. Mergeti cu viteza la care va simtiti in siguranta, ca nu-i concurs. Chiar daca ar fii. nu s-ar merita !

Filmari facute in 2006 cu ocazia unei excursii pe traseul : Siria – Cetatea Siria – Manastirea Feredeu – Covasant – Siria.

Era al treilea sau al patrulea an cand veneam sa ne dam cu bicicleta pe dealurile din apropierea localitatii Siria. Dealurile sunt de fapt munti si se numesc Muntii Zarandului. De fiecare data cand veneam ma simteam fermecat de frumusetea locului, atat de aproape de oras! Cum eram obisnuit, urcam pe langa bicicleta, asteptam coborarile ! Daca abia acum descoperiti acest sport, va rog sa aveti grija pentru ca ciclismul montan nu e de joaca!

Lucruri rele se pot intampla daca nu stii ce faci !

Daca nu aveti Casca de protectie si ochelari cu lentila transparenta, sa va cumparati !!!

 

Aventuri pe bicicleta – Traseu : Ghioroc – Covasant – Ghioroc

Aventuri pe bicicleta – Traseu : Arad – Ghioroc – Covasant – Ghioroc

Era 23 iunie 2012, ora 6 -20 cand trenul a plecat din gara Arad cu directia Ghioroc. La ora 7 ajungem in gara Ghioroc unde aventura pe bicicleta poate sa inceapa. Din gara pana in varful dealului avem aproximativ 3,8 Km.  Urcare destul de dificila cu 320 de metrii diferenta de nivel. Fiind ora 7 e racoare si placut pe urcare dar totusi destul de greu.

Ajungem sus (450m) de unde se vede deosebit de frumos tot peisajul. In continuare o luam pe marcaj albastru pana dam de marcajul rosu. Tinem doar marcajul rosu. Drumul este destul de bun la aceasta data. Mare grija la lemne sa nu calcati pe ele. Pana la intersectia unde o luam spre Covasant mai sunt trei urcari grele. Una push bike clar si inca doua abordabile pe bicicleta.

Spre Covasant drumul e cu pietre si cu multe denivelari. Cum nu a mai plouat de mult drumul e plin de praf iar unele pietre se desprind cu usurita creand un oarecare dezechilibru. Aveti grija, nu mergeti mai tare decat puteti ! Nu are rost sa fortati aiurea.

Din Covasant sat o luam spre Ghioroc pe sosea asfaltata.

Accesorii recomandate pentru aceasta excursie : manusi bicicleta, casca, ochelari, pompa, petice, camera.

Aventuri pe bicicleta nu recomanda acest traseu celor care au descoperit de curand bicicleta, coborarea spre Covasant este motivul.

Spor la pedalat si atentie maxima !

Harta: http://www.bikemap.net/route/975008#lat=46.182099488068&lng=21.61897&zoom=12&maptype=ts_terrain

 

aventuri pe bicicleta traseu ghioroc - covasant ghioroc
aventuri pe bicicleta traseu ghioroc – covasant ghioroc

Aventuri pe bicicleta – Traseul : Ghioroc – Manastirea Feredeu – cetatea Siria – Covasant – Ghioroc

Se anunta o zi frumoasa de vara.

Cu o seara inainte ne vorbim sa mergem in aventuri pe bicicleta.  Zis si facut, era inainte de ora opt cand ne-am intalnit in Ghioroc si am inceput urcarea spre Varful Capra.

Cu o distanta de 3km si o diferenta de nivel de 320m nu e tocmai floare la ureche dar facem catararea pe racoarea diminetii.
Dupa cei 3 km de urcare avem un punct de belvedere, inainte sa intram in padure. De aici pentru 100m tinem marcaj “Banda albastra”, care coboara in Casoaia. “Nu cobori in Casoaia!” Incepe traseul principal din Muntii Zarandului marcat prin  “Banda Rosie”, cautam si tinem marcajul.
Suntem pe creasta unde avem urcari antrenante si coborari rapide. Poteca este lata si mai tot timpul curatata. Ajungem la Manastirea Feredeu, parca intr-o clipa, si alimentam cu apa de izvor.

Plecam de la Manastirea Feredeul din deal pe marcaj Cruce Albastra spre Cetatea Siria. Traseul este tot pe culme, prin padure, racoare si bine pe timp de vara! Dupa 7 km ajungem la Cetatea Siria.

La umbra zidurilor luam o gustare si plecam inapoi pe marcaj Cruce Albastra. La mijlocul distantei dintre Cetatea SIria si Manastirea Feredeu o luam la dreapta pe “Coborarea Pericoool”. Avem trei kilometri de coborare rapida pe un drum excelent ! Inainte de ultima bucata din coborare se rupe suportul camerei si filmez o portiunez din mana, cu spaima la oprire 🙂

Coborarea se termina la drumul asfaltat care duce la Manastirea Feredeu. De aici incepem urcarea pana la Manastirea Feredeul din Deal . Urcare dificila facuta la 35 grade celsius, nu va recomandam! Cu greu si fara pic de apa ajungem sus unde ne astepta izvorul cu apa rece ca gheata, zic oameni facatoare de minuni !

Ne tragem sufletul si pornim spre Covasant. Iesim in traseu de creasta “Banda Rosie” dupa care la dreapta (pe unde am venit din Ghioroc) Numai coborare pana in Covasant !!!  O coborare lunga cu peisaje frumoase de la jumatate, drum mai rau ultima portiune.

Din Covasant pana la baia din Ghioroc mai sunt vreo cinci kilometri. Tragem tare si ajungem repede!

Seara cand sa mergem acasa un “domn” vatman nu ne deschide usa in Sambateni. Urmarim tramvaiul care parca zbura deasupra sinelor. A facut 20 de minute pana la Miorita.

Harta aproximativa a traseul (fara portiunea pana la cetate si urcarea spre schitul Feredeu pe sosea)

http://www.bikemap.net/route/760601#lat=46.176081404593&lng=21.694488190918&zoom=12&maptype=ts_terrain

Aventuri frumoase va dorim !

P.S. Nu avem scriitor dar improvizam, cine e bun scriitor si vrea sa ne ajute sa dea un semn.

 

Aventuri pe bicicleta – Filmare din mana iunie 2012

Pe ultima portiune din “Coborarea Pericoool” s-a rupt suportul camerei. Am incercat sa filmez din mana pana jos, unde mi-am dat seama ca o sa opresc foarte greu. Nu era o varianta sa arunc camera 🙂

Harta “Coborarea Pericoool” : http://www.bikemap.net/route/1960437#lat=46.246450142936&lng=21.66866&zoom=15&maptype=ts_terrain

Vizionare placuta!

vedere din turnul din cetatea siria
vedere din turnul din cetatea siria

Continuarea primei zi de filmari

Filmare facuta in 28 mai 2012.

Trenul a plecat din Arad la ora opt, pana in Vladimirescu unde ne-a dat “nasul” jos.

Nu ne place pe asfalt printre masini dar am “profitat de ocazie” si ne-am facut incalzirea pana in Ghioroc. De aici urcam pe deal pana aproape de Varful Capra (distanta 3km – diferenta de nivel de aproximativ 320m). Dupa o urcare scurta dar dificila o luam spre Schitul Feredeu pe traseu marcat la inceput cu “Banda Albastra” care dupa aproximativ doua sute de metrii se continua pe  “Banda Rosie” incadrata de doua dungi albe (traseu de creasta).

Drumul la aceasta data este destul de bun, oricum mergeti cu atentie maxima!

Traseul prin padure are cateva urcari destul de dificile dar si coborari de-ti taie respiratia. Dupa 12 km pe creasta dealului facem stanga si intram pe marcaj “Bulina Albastra”. De aici mai sunt cateva sute de metrii si ajungem la Schitul Feredeu, unde alimentam cu apa de izvor.

Continuarea primului nostru filmulet “Prima parte – Din Traseul Arad – Vladimirescu – Ghioroc – Schitul Feredeu – Siria pe bicicleta”, filmare facuta intr-o zi primavara, 28 mai 2012.

Plecam de la Schitul Feredeu spre cetatea Siria pe drum marcat “Cruce albastra”. Cateva portiuni de coborare si ajungem intr-o zona defrisata cu vedere spre Maderat. De aici ne intoarcem inapoi pe drumul pe care am venit. La jumatatea distantei dintre cetatea Siria si Feredeu, imediat dupa o coborare si inainte de o urcare(50-100metrii), facem dreapta si coboram pe un drum foarte fain spre Siria, nemarcat, denumit “Coborarea Pericoool”. Drumul duce pana la soseaua care urca la schitul Feredeu. O coborare lunga si palpitanta unde aveti nevoie de toata atentia !

Cunoasteti-va limitele si incercati sa nu depasiti pragul peste care nu mai puteti controla bicicleta. Folositi ochelari de soare de preferat cu lentila deschisa. Ultima parte din clip, denumita  “Coborarea Pericoool”, e rapida. Numa sa va tineti bine de bicicleta. Ne vedem pe traseu !

Aveti grija si fiti atenti, nu e de joaca !!

Vizionare placuta !

Era in prima zi de “Aventuri pe bicicleta” filmate.

Dupa coborarea din partea a doua urmeaza putina urcare. Urcam spre schitul Feredeu pe sosea. Portiunea filmata este printre cele mai dificile din aceasta catarare. Facem un ocol ca sa ajungem la livada de ciresi. Aici ne intalnim cu paznicul Viorel care are o metoda “eco” prin care sperie graurii – 2 pet-uri, ingenios. Cu bunavointa proprietarului ne infruptam cu bunatatile locului. Dupa care pornim spre directia schitul Feredeu pe sosea (asfalt). Urcam ca sa avem de unde cobori 🙂

Vizionare placuta !

A patra parte – Din Traseul Arad – Vladimirescu – Ghioroc – Schitul Feredeu – Siria pe bicicleta

Ultima parte din prima zi de filmari, 28 mai 2012.

Coborarea pe asfalt de la schitul Feredeu.
Dupa o urcare dificila pe sosea suntem sus aproape de schitul Feredeu(100m). Verificam presiunea din roti si am plecat ! Pana jos e adrenalina pura. Trebuie sa experimentati si voi senzatia. Asa din filmare nu pare cine stie ce. Daca aveti o pozitie corespunzatoare a corpului se ating si viteze de 90 km/h pe cele mai abrupte portiuni. Vor urma mai multe detalii despre technicile care va vor ajuta sa coborati mai repede si mai in siguranta.

Pana atunci vizionati aventurile noastre pe bicicleta si faceti si voi cateva. Va dorim sa aveti un traseu lin si fara peripetii ! Si nu in ultimul rand Spor la pedalat !!

Harta Muntii Zarandului - Aventuri pe bicicleta
Harta Muntii Zarandului – Aventuri pe bicicleta