Aventuri pe bicicleta – Traseul : Arad – Cetatea Siria – Manastirea Feredeu – Lac Ghioroc

Eram in 2012 , la sfarsitul lunii lui ciresar Se anunta o zi ideala pentru practicarea ciclismului montan.

Pragatesc toate cele necesare aventurii pe bicicleta. Nu uit pompa, peticele, o camera, apa, gustare … uit casca si ochelarii!!

Pierd trenul si prima filmare HD incepe pe acelasi drum pe care am mers cu bicicleta pe deal prima oara, in 2003.

Arad – Siria pe sosea asfaltata – cetatea Siria

Nu-mi prea place pe sosea dar ii dau sustinut si ajung in sub o ora pana in Siria.

Daca ne place sa pedalam, sa incercam sa pedalam unde e aer mai curat!

De la fantana din parcul central se urca 1,6 km spre cetatea Siria.

La prima tura pe deal, baiatul care m-a adus, mi-a spus ca altii urca pe bicicleta prima jumatate. Mi se parea nu absurd, ci imposibil.

Ehhh … nu chiar !

In jumatate de ora sunt langa cetatea Siria. Aici gasim o panorama deosebita, atat de aproape de orasul Arad, pe care-l vedem in toata “splendoarea lui”

Aventura continua in partea a doua, cu traseul Cetatea Siria – Manastirea Feredeul din deal.

Aventuri pe bicicleta – Partea a doua din Traseul : Arad – Cetatea Siria – Lac Ghioroc

Ajung la Cetatea de piatra – Siria

Cetatea de piatră de la Șiria este zidită pe Dealul Cetății (496 m), dominând regiunea. Rolul îndeplinit de cetate era strategic, de apărare și economic având arondate 110 sate. Arhitectura cetății are câteva părți:

Corpul central clădit pe o stâncă de formă neregulată ovoidală cu diferențe de nivel.
La vest peretele este lung de 24 m, înalt și cu găuri. Spre nord se văd rămășițele unui donjon (turn). A dispus de încăperi iar la subsol comunică în curtea exterioară printr-o ușă ce se închidea după necesități.
Curtea exterioară avea dimensiuni de 36-38 m cu ziduri aproape intacte.

Istoric

Atestat documentar pentru prima dată în anul 1169, satul Șiria se prezintă la mijlocul secolului al XIV-lea drept reședință de cnezat. În secolul următor face parte dintr-un vast domeniu deținut între anii 1444 – 1445 de către Iancu de Hunedoara.

Parte din istoria localității, Cetatea Șiriei datează din secolul al XIII-lea. Un rol deosebit de important în viața acesteia l-au avut voievozii și cnejii români. Spre exemplu, un document din anul 1440 vorbește despre un anumit voievod Ștefan din Șiria. Posesie a lui Matei Corvin la începutul celei de a doua jumătăți a secolului al XV-lea, trece în între anii 1461-1464 sub stăpânirea familiei Bathory. În perioada răscoalei lui Gheorghe Doja, cetatea este vremelnic ocupată de cetele țărănești ale acestuia. Sub stăpânire otomană spre mijlocul secolului al XVII-lea, fortăreața servește drept garnizoană a lui Mihai Viteazul între anii 1599 – 1600. Ulterior, cetatea este ocupată din nou de către otomani în anul 1607 și deținută de către aceștia până în anul 1693. Din motive strategice, trupele habsburgice au distrus cetatea în anul 1784.

Locatie:

Cetatea Siria se afla in Comuna Siria, judetul Arad, la 27 km de orasul Arad. Puteti ajunge cu masina pe drumul DJ 79a sau cu trenul. Din comuna, spre cetate, se poate merge cu masina, pe un drum asfaltat. Comuna se afla si pe traseul drumului Lipova – Oradea, sau Arad — Staiunea Moneasa.

Obiective Turistice in apropiere: Castelul Bohus, Busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ion Russu-Sirianu, Monumentul Antoniei Bohus, Manastirea cu schitul de la Feredeu, Casa memoriala a lui Ioan Slavici, Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, Releul de televiziune.

Coordonate GPS: 46.266317,21.657284

Sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98iria,_Arad

Frumos loc.

De la Cetatea Siria o iau pe traseu marcat “Cruce albastra” , spre Manastirea Feredeu din deal.

Mănăstirea Feredeu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Șiria, județul Arad.

Mănăstirea Feredeu este așezată pe un deal, la altitudinea de 427 m. și este înconjurată de o pădure foarte deasă. Lăcașul de cult a fost ridicat în imediata apropriere a izvorului care a dat și numele mănăstirii, cu referire la existența unui feredeu renumit din zona Munților Zarandului până în podgoria Aradului.

Existența unui așezământ monahal la Feredeu este menționată pentru prima dată în urmă cu mai bine de 215 ani, când în imediata apropiere a locului unde a fost înălțată mănăstirea, se afla un schit cu un paraclis lângă un izvor cu apă făcătoare de minuni.

După unele informații care s-au transmis din generație în generație, rezultă, că schitul a existat și în perioada anilor când o bună parte din teritoriile de pe Valea Mureșului Inferior, din Banat precum și din Țara celor trei Crișuri s-au aflat sub stăpânirea turcilor pâna în jurul anilor 1699 când a fost încheiată Pacea de la Karlowitz.

În perioada acelor ani, la schitul de la Feredeu a trăit un călugăr pe numele Filimon, care a fost ucis de către turci înainte să părăsească această regiune, pentru faptul că de nenumărate ori a cerut cu crucea în mâna ridicată de-asupra capului cotropitorilor păgâni să părăsească aceste meleaguri.

SURSA : http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Feredeu

 

Aventuri pe bicicleta – Partea a treia din Traseul : Arad – Cetatea Siria – Lac Ghioroc

Lasam in spate Manastirea Feredeu si iesim in traseul principal din Muntii Zarandului, “Banda Rosie”. Aici o luam dreapta si tot pe creasta si “Banda Rosie” pana aproape de coborare in Ghioroc.Un traseu bun cu cateva puncte de belvedere si catarari provocatoare cu coborari rapide !

 

Aventuri pe bicicleta – Partea a patra din Traseul : Arad – Cetatea Siria – Lac GhiorocCoborarea de langa Varful Capra – Lac Ghioroc

Coborare la inceput abrupta si cu multe pietre, de viteza pe ultima parte. Sa aveti grija !”Pe o ureche intra pe alta iese !? :)”Faina tura, o recomandam.Traseu facut in 27 iunie 2012

 

Ruinele cetatii din Siria
Ruinele cetatii din Siria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.